Lajukan loading blog

Assalamualaikum!~


Setiap blogger pasti ingin, blognya dikunjungi ramai. Orang masuk blog kita bukan hanya kerna kecantikan blog kita tapi kerna terdapat info yang boleh digunapakai bagi dorang. Kalau info itu ada dalam blog kita, tapi loading blog punyalah berat, korang rasa ada ke orang nak tunggu loading itu habis sedangkan banyak lagi blog orang lain yang mungkin ada info yang sama?

Untuk itu, ikaa sarankan korang gunakan kaedah ini.


langkah pertama:

1. Dashboard > Design > Edit html > Tick widget expand

2. Search code dibawah ini

</head>

3. Bila dah jumpa, copy pula code ini

<script charset='utf-8' src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js' type='text/javascript'/><script src='http://pwam.googlecode.com/files/jquery.lazyload.js' type='text/javascript'/><script charset='utf-8' type='text/javascript'>$(function(){$("img").lazyload({placeholder:"http://pwam.googlecode.com/files/grey.gif",threshold:200});</script>

4. Pastekan code tersebut di atas/sebelum  </head>

5. Preview dulu, xde error baru save.


langkah kedua

 1. Dashboard > Design > Add a gadget > Html javascript

2. Copy code dibawah ini.

<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"><br /><script type="'text/javascript'" src="'https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver="></script><script type="text/javascript"><br />jQuery(document).ready(function($){<br />if (navigator.platform == "iPad") return;<br />jQuery("img").lazyload({<br />effect:"fadeIn",<br />placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"<br />});<br />});</script>

3. Pastekan dalam html javascript, letakkan bawah post korang.

4. Save.
15 Komentar untuk "Lajukan loading blog"

try la dulu, lau ikaa pnya blog nie pakai bnda tu laa..letak kt bawah post..situ yg slalu lmbt nk buka

mf..nk tnye,apa fungsi script tu?huhu

@Bro Nasa tsangkut kt post sikit..kdg2 tu bkn blog yg slow, line yg kco :)

kalau internet gprs slow jugak..hhuhu..nice tuto. lepas ni buat tuto cara nak compres html plak. aku malas nak kaji so tggu tuto dari kau lah ika.. ^^ hehe

akak,nk tnye cam ne eh nk hilngkn code dkt ts header tu..klu at internet x de,klu at mozilla&chrome ade..please.. :(

nice tutor..kne try ni...:)

oh,mesti cuba nih..
akak mmg nal loading laju..
thanks sharing..!
:)

nak lajukan internet ada x?? hehe..

copy code nie & letak bwah post sbb tu yg loading lambat nk bukak :)

blog din laju tak ??

http;//dingraphic.blogspot.com

dh cuba..harap2 lepas nie laju lah ye...

nak cuba lps ni. nanti awak tgk blog saya yer. ok tak? :-)

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info