25 Panduan Puasa Ramadhan JAKIM

Panduan puasa ramadhan JAKIM. Kurang dari sepuluh hari lagi... akan memasuki bulan ramadhan. iaitu bulan yang penuh keberkatan dan kemuliaan... Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) menerusi laman web rasminya, menyediakan satu panduan berkenaan puasa ramadhan... yang boleh dimuat turun secara percuma tanpa sesen pun bayaran.

25 panduan puasa ramadhan ini terdiri daripada beberapa kandungan penting yang berkait rapat dalam bulan ramadhan. Antaranya dari segi pengertian puasa, rukun puasa, hukum mengerjakan puasa serta banyak lagi yang boleh anda lihat menerusi panduan ini. Berbaloi rasanya... untuk dibaca dan sampaikan ilmu ini untuk yang lain...

Panduan Puasa Ramadhan JAKIM

25 Panduan Puasa Ramadhan JAKIM

Apakah berus gigi itu boleh membatalkan puasa? ...mungkin ada yang akan kata, ianya membatalkan puasa. Tetapi menurut Imam Asy- Syafie dan Ahmad.. hukum bagi mereka yang mengosok selepas gelincirnya matahari adalah makruh... Maknanya jika ditinggalkan (tak gosok gigi) diberikan ganjaran pahala... jika dibuat tak mendatangkan dosa.

Hmm... bagaimana pula untuk mengetahui bilakah malam Lailatul Qadar? iaitu malam seribu bulan... Malam yang dikatakan sepuluh terakhir ramadhan.. dan banyak syafaat yang boleh kita dari malam itu.. Jadi rajin-rajin laa baca panduan ini..

Muat Turun Panduan Puasa RamadhanOkep... Untuk muat turun. Rujuk sini - Panduan puasa ramadhan

Insha Allah.. perkongsian ini boleh memberikan sedikit pengetahuan mengenai perkara-perkara yang kadangkala kita sendiri terlupa.. dan semoga ianya bermanfaat kepada kita semua.


0 Komentar untuk "25 Panduan Puasa Ramadhan JAKIM"

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info