Pasang breadcrumb dalam blog

Assalamualaikum

Breadcrumb | apa it breadcrumb. Ok kalau korang masuk kat mana-mana blog, mesti korang akan jumpa breadcrumb nie, macam mana rupa dia? cuba tengok gambar bawah nie.

Pasang breadcrumb dalam blog


Apa fungsi breadcrumb ?

Fungsinya untuk memperkayakan keyword dalam halaman blog korang. Dan yang paling penting breadcrumb nie sangat mesra seo, sebab tue la ramai yang guna. So sekarang ikaa pula nak mencuba bagi blog nie.

Cara pasang breadcrumb

1. Log in > Templete > Tick widget Expand

2. Search " ctrl F " <b:if cond='data:post.title'>

3. Dah jumpa, copy code bawah nie pulak
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<a href='http://URL.com/'>Home</a> &#187;
<b:if cond='data:post.labels'>
<b:loop values='data:post.labels' var='label'>
<a expr:href='data:label.url' rel='tag'><data:label.name/></a>
<b:if cond='data:label.isLast != "true"'>,</b:if>
</b:loop>
&#187;
</b:if>
<data:post.title/>
</b:if> 

4. Pastekan code tersebut betul-betul bawah  <b:if cond='data:post.title'>

5. Yang merah tue, gantikkan URL blog korang.

6. Kemudian preview dulu, selamat baru save.


Notakakitanganku : Breadcrumb tidak akan kelihatan pada homepage, tapi terlihat dalam setiap entry korang.  So maknanya kalau korang preview je memang xnampak laa.. .

8 Komentar untuk "Pasang breadcrumb dalam blog"

ingatkan breadcrumb yg serbuk roti tu..hehe..

happy new year ikaa..-->http://www.wadahberbicara.my/

dah guna bulan lepas...memang mesra seo....hehe..thanx for sharing...

udah di coba sob,mksih atas infonya

wah, menarik jugak..berat tak blog kalo letak benda nie?

@EIQA kalau preview mmg xnmpk...knp save dulu..then klik entry bru nmpk :)

o.. mcm tu ek? oke. tq for the tips..

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info