Gaya Menulis Blog Yang Perlu Kita Ketahui

Assalamualaikum

Gaya Menulis Blog - Menulis merupakan inti kepada kegiatan blogging. Dengan menulis kita dapat membagikan hal menafaat kepada pembaca sama sumber daripada pengalaman peribadi mahupun info terkini. Menulis dan mempublishkan di blog umpama darah yang dipam oleh jantung dan menghidupkan manusia. Begitu jugalah menulis dan mempublish, tanpanya blog tidak akan hidup.

Gaya menulis dapat mencerminkan keperibadian dan kedewasaan penulisnya. Oleh itu, gaya menulis perlulah disesuaikan dengan minat, topik dan target pembaca kita.

Gaya Menulis Blog Yang Perlu Kita Ketahui


Dalam penulisan blog kita mengunakan gaya yang berbeza-beza. Selain itu, gaya menulis juga dipengaruhi oleh target pembaca yang mengunjungi blog kita. Di sini terdapat beberapa gaya menulis yang sering kita temui pada blog :

1. Gaya menulis formal
Gaya ini selalunya dijumpai pada blog yang berunsurkan ilmiah, berita, informasi dan jurnalisme. Gaya ini selalunya ditargetkan kepada pembaca yang memiliki intelektual yang tinggi. Oleh itu, ianya sering mengunakan bahasa baku untuk memudahkan kefahaman seseorang pembaca.

2. Gaya menulis bebas
Gaya menulis bebas seringkali kita jumpa pada blog peribadi. Yang mana penulisannya tidak mempunyai target dan hanya mengikut keselesaan dan idea yang ingin ditulis oleh penulis. Umumnya blogger ini akan mengungkap apa saja yang ada difikirannya dalam bentuk tulisan.

3. Gaya menulis bercakap-cakap
Gaya menulis ini sering kali kita digunakan oleh blogger. Ini kerana gaya jenis ini sangat mudah dan ianya bebas hanya menulis apa yang ingin kita bicarakan. Gaya menulis bercakap-cakap lebih fleksibel dan komunikatif, tetapi kurang memperhatikan tata bahasa yang benar.

4. Gaya menulis "alay"
Gaya menulis alay sering digunakan blogger pemula yang masih remaja. Gaya menulis ini muncul kerana pengaruh psikologi sesuai umur mereka yang masih muda. Selain itu, target pembaca yang sempit dan fokus pada teman dekat membuat tulisan alay tidak begitu dipermasalahkan. Gaya menulis alay juga muncul untuk lebih menekankan isi pengalaman peribadi remaja yang mereka ceritakan pada blog.

Semua gaya menulis itu baik, selama sesuai dengan topik dan target pembaca blog kita. Jangan pernah memaksakan menulis dengan gaya menulis yang tidak kita sukai. Menulislah dengan gaya menulis yang paling nyaman menurut kita agar kegiatan blogging menjadi semakin menyenangkan. Seperti apa gaya menulis teman-teman selama ini?


2 Komentar untuk "Gaya Menulis Blog Yang Perlu Kita Ketahui"

salam. sy punya penulisan bebas dan bercakap-cakap kut hahaha

apa pun gaya penulisan kita. asalkan kita daoat menulis dengan selesa kan :)

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info