Pasang tabber widget

Assalamualaikum!~


Selamat petang semua, semoga korang berada dalam keadaan sihat ye. Dah nak masuk bula posa nie, jangan kesihatan tu berbaik, kang orang posa kat umah korang makan kt hospital...hah kang xbagus tue. 

Hah, untuk kali ini, ikaa nak satu tutorial pasang tabber widget dalam blog. Camne tue tabber widget? Cuba korang tgk gambar nie, ada x yang berminat nak buat? kalau minat ikut step by step nie k.



Langkah-langkahnya :

1.Dashboard > Design > Add a gadget > Html javascript

2. Copy code dibawah ini.

<style type="text/css">
.tabber {
 padding: 0px !important;
 border: 0 solid #FF00FF !important;
}
.tabber h2 {
 float: left;
 margin: 0 1px 0 0;
 font-size: 14px;
 padding: 3px 5px;
 border: 2px solid #FF00FF;
 margin-bottom: -1px; /*--Pull tab down 1px--*/
 overflow: hidden;
 position: relative;
 background: #e0e0e0;
 cursor:pointer;
}
html .tabber h2.active {
 background: #fff;
 border-bottom: 1px solid #fff; /*--"Connect" active tab to its content--*/
}
.tabber .widget-content {
 border: 2px solid #FF00FF;
 padding: 10px;
 background: #fff;
 clear:both;
 margin:0;
}
.codewidget, #codeholder {
 display:none;
}
</style>

<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.6.0/jquery.min.js"></script>
<script type="text/javascript" src="http://greenlava-code.googlecode.com/svn/trunk/publicscripts/bloggertabs0.1_min.js"></script>
<script type="text/javascript">
$(document).ready(function() {
 $('#codeholder').bloggerTabber ({
  tabCount : 4
 });
});
</script>

<!-- to make sure the widget works, do not alter the code below -->
<div id='codeholder'><p>Get this <a href="http://www.bloggersentral.com/2011/05/create-tabbed-content-blogger-widgets.html" target="_blank">tabber widget</a></p></div>

3. Pastekan code ini dalam html javascript korang.

4. Susun widget yang korang nak masukkan dlm tabber nie, spt dibwah nie.


5. Bila dah susun, pastikan korang save diatas tersebut.


Hijau : Besar saiz tulis pada tajuk tabber.
Merah : Bilangan widget yg hendak dimasukkan.
Purple : Warna boleh ditukar ikut kesesuaian anda
13 Komentar untuk "Pasang tabber widget"

salam..nak mencuba buatla..harap2 menjadi

ada template yang xleh guna ke??

@nadia farhana aha xsemua templete ley time pakai tuto nie,, cuba dlu, kalau xde pe2 kesan gak..makne xley paki la tu..ikaa guna picture window & templete yg download sume leh pakai tuto nie

thanks..insyallh akan gune nnti :)

perkongsian maya yg baik

salam ikaa, dah try buat tp xjadi ler..dia naik

read more........ada code ntah pape...

Boleh tak guna untuk classic template ?

kalau classic template punya mcm mana pulak ?

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info