Transparent menggunakan Photo Pos Pro

Assalamualaikum


Hari nie, ikaa nak tunjuk sikit cara macam mana nak transparent header guna sofware photo pos pro. Sebab ada awek comel nie, ikaa request kat shout, 

" as salam..akak bole tak buat tutorial macam mana nak transparentkan gambar guna photo pos pro ".

So dengan rasa senang hati, ikaa buatkan tutorial nie khas Farra. Tapi kalau yang lain nak mencuba pun tiada masalah pun, asalkan korang ada sofware photo pos pro, kalau ada photoshop lagi laa hebat kan.


1. File > Open > pilih gambar korang.

Transparent menggunakan Photo Pos Pro

2. Layer & Objects  > Tandakan  "tongle transparency channel on (lock mode)".

Transparent menggunakan Photo Pos Pro

3. Klik magic wand > tandakan tempat yang ingin transparentkan.

Transparent menggunakan Photo Pos Pro
korang akan lihat seperti garisan bergerak kan

4. Kemudian ambil eraser, dan padam kawasan yang korang tandakan 
   ( magic wand ) tadi.

Transparent menggunakan Photo Pos Pro

5. Pastikan setiap kali nak padam, korang perlu klik magic wand > tanda tempat 
    nak padam > baru ambil eraser.

Transparent menggunakan Photo Pos Pro

6. Setelah selesai transparent, klik file > save as > pilih save in "png".

Transparent menggunakan Photo Pos Pro

7. Selesai, baru upload dalam layout blog korang.


notakakitanganku : kalau masih lagi tak faham sila tinggalkan komen di bawah ye.
8 Komentar untuk "Transparent menggunakan Photo Pos Pro"

Salam rakan blogger yg dihormati. Akak menjemput rakan2 menyertai GIVEAWAY 001 CHEEZE MAZ .Link cara2 penyertaan ada di : http://cheezemaz.blogspot.com/2012/11/giveway-sempena-iphone-5-gadget-impian.html

Jika tiada masa menyertainya, harap sangat2 dapat membantu akak dengan :
1) Tekan butan G +1 bagi entry http://cheezemaz.blogspot.com/2012/11/iphone-5-gadget-impian.html
2) Vote akak di denaihati. Cara nak vote akak ada di entry : http://cheezemaz.blogspot.com/2012/12/giveaway-001-tugasan-ke-2.html

baru dengar software ni :) mcm best je kan hehe :D nanti nk try

tak reti laa guna software2 gini ..hehe

huhu... kalau pndai photoshop lg laa bgus... ikaa xreti photoshop tue :(

byk gunanya pic transparent nih :)

Tenkiu utk tutorial niy akq cntek... :)

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info