5 Cara Tarik Pengunjung ke Blog Kita

Assalamualaikum!~

Cara tarik pengunjung ke blog kita

Kadang-kadang kita hairan kenapa blog kita, tiada sapa pun nak masuk, bila tengok pageview, errr kenapa xbergerak pun nie, ke pageview kita dah rosak. Sebenarnya, tiada apa pun yang rosak cuma kita je yang belum bersedia untuk terima kemasukan pengunjung, anda jangan ingat pengunjung yang masuk tu cuma blogger, tapi juga mereka yang suka search internet untuk cari bahan.

Cara tarik pengunjung ke blog kita :

1. Kualiti artikel anda

Artikel yang anda cari tu, tidak semestinya anda perlu copypaste walaupun sememangnya ia asli, tapi anda cuba faham artikel yang anda cari dan ceritakan mengikut kefahaman anda sendiri, walaupun ia sama tapi cara penyampaian anda berbeza dengan info tadi kan. So tak nampaklah sangat yang anda itu sebenarnya copypaste.

2. Penampilan blog korang

Penampilan blog sangat dititik berat, cuba anda tengok blog otai, ada tak edit secantik anda, kadang-kadang cuma hitam putih je blog dorang, tapi ramai giler pengunjung kenapa?
  • Tidak terlalu banyak animasi
  • Gambar yang jelas bersesuaian dengan saiz
  • Iklan ditempatkan dengan kemas.
  • background yang tidak memeningkan kepala
  • Link tertentu ditempatkan dengan baik.
  • Adanya sitemap untuk pemilihan pengunjung
So kalau ikut semua diatas, blog anda pasti ringan dan kemas, tak adalah orang akan peningkan bila masuk.

3. Balas pertanyaan pengunjung

Balas komen yang ditanya oleh pengunjung, kerana pengunjung akan merasakan senang untuk kerjasama dengan anda. Kalau tak mungkin anda dicop sebagai sombong.

4. Loading yang cepat

Pastikan anda selalu timbang berat blog, supaya loading blog anda sentiasa dalam kawalan agar pengunjung berasa seronok masuk ke blog anda.

5. Tidak terlalu banyak iklan

Iklan yang anda pasang seperti nuffnang, churp-churp dan sebagainya pastikan diletakkan ditempat yang sesuai seperti
  • 1 atau 2 di sidebar
  • bawah posting anda
  • di atas atau bawah header
Setakat ini sahaja tip blogspot aku untuk kali ini, kalau ada kekurangan anda boleh tambahkan, sekadar perkongsian bersama.
23 Komentar untuk "5 Cara Tarik Pengunjung ke Blog Kita"

bagus tips ini..memang betul caranya itu...

Tips yg berguna bagi blogger baru cam saye.. =)..tQ ikaa.. =)

tips yang disampaikan dengan sangat jelas..
suka akak baca..
tulisan senang nak paham..hehe..
tu sebab la akak follow..!
;)

okey gak tips nih. blog sye x adelah byk sgt maklumat sebenarnya :S

tq, sharing is caring :)

saya setuju dengan tips ni.. amalkan dan akan nampak perubahan sikit demi sikit

Wah! Tips yang bagus.. Saya follow awak.. follow saya blik ya

www.kisahsigemok.com

nombor 1 & 2, agak tak brape nak ikut..

no 3, 4 & 5.. insyaAllah tgh gune juge.. hihi

nice info btw ;)

perkongsian yg bermanfaat..teruskan..

@Zalin Mansortrima ksih atas support korang jugak :)

Satu lagi
tampilan template harus SEO friendly , salam dari blogger Indonesia

www.topikcyber.com
Peace from I N D O N E S I A

Banyak berjalan terjumpa info menarik,
Info menarik utk diguna,
Terima kasih entri ini ye cik adik,
Ada masa berkunjung ke mari jika suka.

http://www.sensasi2020.com/2012/09/tiga-tahun-akan-datang-perancangan-dan.html

heheh trimas sbb sharing ikaa hehe i like :D

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info