Tips lajukan loading blog

Assalamualaikum

Dan salam 1 blogger.

Cuba kalau orang tanya korang,

" wei ang nak blogwalking blog yang loading berat ke loading laju "

Sah-sah lah, korang nak yang loading lajukan. So sebelum korang nak kunjungi blog yang loading dia memang normal, xperlu tunggu berjanggut. Pastikan blog korang pun memang loading yang normal. Tak tahu macam nak check loading blog, cuba klik timbang berat blog nie, dapatlah jawapan tu nanti.

Tips lajukan loading blog

Hah dah tahu berapa saat loading blog korang?

Kalau yang rasa blog dia, memang berat tue, tunggu apa lagi, cepat-cepatlah cari penyelesaian untuk lajukan loading tue hah.

Bukan apa, korang mesti nak follower yang beriban kan, pageview yang mencanak, tapi loading blog tunggu beruban baru nak terbukak. OMG! memang kena banyak bersabarla jawapnya.

So tips yang boleh ikaa bagi untuk korang pasal nak laju loading blog kan. Hah xsusah dan xperlu kusut kepala atau mengaru-garu kepala yang sememang tidak gatal tue, just simple problem.

Remove SCM
Korang nak tak feed kertas warna merah atas tue hah, tunggu apa lagi cepat pergi klik entry dia yang bertajuk kenapa SCM tidak mesra seo. Tue la jawapannya.

Gambar di sidebar
Ikaa faham korang comel sangat-sangat, tapi kita dalam dunia blogging, rasanya xperlulah letak gambar dari atas sampai ke bawah kat sidebar tue, tambah-tambah gambar yang bergerak, memang kb dia tinggi. Susah letak je dalam facebook ke, twitter pun oke gak.

1 atau 2 page
Nie lagi satu, selalunya blog yang loading slow nie blog jenis personal. Sebaiknya korang setting post yang bakal terpapar kat homepage sama ada 1 atau 2, kalau nak banyak pasang je readmore habis cerita.

Pasang shout
Korang tahukan shout tue kb dia memang tinggi, so nak lajukan loading, korang letak shout dekat bawah (sidebar), kenapa? sebab loading akan bermula dari header, entry dan terus ke footer.

Widget flash
Korang tahu x, widget yang flash macam jam ke, banner ke or apa-apa yang rasanya flash laa, boleh lambatkan loading blog korang. So nak buat banner biar tue xpelaa.


Ok, cukupla kot setakat nie la erkk, nanti ikaa sharing is caring lagi ok. Dh terlewat nak study dah nie, maklumla baru sampai home sweet home.
15 Komentar untuk "Tips lajukan loading blog"

cuba aplikasikan tips ini dalam blog saya selepas ini

okay..thanx for tips..i will apply it

teringat kat WNG time fibox dulu. dia ada buat coding untuk ringan kan blog.

jom join segmen bloglist january 2012

http://koala-zeeqa.blogspot.com/2012/12/segmen-bloglist-for-january-2013.html

@Ikhmal Malique hah ada pun Akmal..bila nk berblogging balik nie erkk

Cuti sakan nmpk

good info.. anda ditag di sini >> http://iznawzi.blogspot.com/2012/12/giveaway-januari-siapa-cepat-dia-dapat.html

Nambah atu lagi gan! "JANGAN PAKE JAVASCRIPT TERLALU BANYAK"

yang flash2 tu berat kan.. iklan tu flash la kan

thanks atas info nie k...

mselim3

Makasih gan infonya...
tak tunggu balesannya di

http://galerycatatan.blogspot.com/2013/01/membuat-foto-sampul-facebook-menyatu.html#more

thanks atas infonya bro kunjungan baliknya ya www.naufalthedarkness.blogspot.com

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info