Teknik On-Page SEO Untuk Blogspot

Assalamualaikum

Entri kali ini, aku ingin jelaskan serba sedikit mengenai teknik on-page SEO untuk blogspot. Dengar macam susah, tapi rasanya mudah je kalau anda faham dan cuba praktikkan dalam blog masing-masing.

Apa itu On-Page SEO ?

Teknik asas SEO terbahagi kepada dua bahagian iaitu On-Page SEO dan Off-Page SEO. On-Page SEO berasal dari bahasa Inggeris yang membawa maksud optimasi mesin pencari pada halaman. 

Secara mudahnya, adalah suatu usaha pengoptimalan dari dalam blog bagi tujuan untuk meningkatkan jumlah trafik blog melalui enjin carian dan menduduki halaman pertama di SERP ( Search Engine Result Page ).

Teknik On-Page SEO Untuk Blogspot

Teknik On-Page SEO Untuk Blogspot

1. Pautan dalaman

Internal link atau external link, kata mudah pautan dalaman ini sangat penting dalam entri yang anda coretkan. Kenapa? dengan adanya pautan dalaman ini anda dapat mengembalikan bacaan pada entri-entri anda yang lepas. 

So maknya anda tak payah nak ulang berkali-kali sebab sebelum ini anda dah pun jelaskan seperti ini - Teknik Asas SEO bagi blogger baru.

Cara lain guna pautan dalaman dengan memasang - popular post, recent post dan juga related post. Hah, mana tau kalau malas nak buat pautan dalam entri kan.

2. Isi kandungan entri

Raja sesebuah blog adalah isi kandungan. Entri yang anda publish mestilah mempunyai perkataan. Malah, perkataan yang anda coretkan tidaklah terlalu pendek dan jangan terlalu panjang.

Kandungan entri yang berkualiti dan mengikut format adalah sewajarnya bagi sesebuah blog. Macam mana tu? hah..dengan adanya tajuk entri, ada pendahuluan, berperenggan dan ada sub tajuk serta penutup..ala macam kita buat karangan bahasa melayu tu...

Sebab kita perlu ingat " content is king".

3. Semak loading blog

Masa itu emas, begitu juga dengan loading blog. Bila blog mengambil masa yang lama untuk loading, ianya memberi kesan pada pengunjung malah robot enjin carian juga tidak suka.

Pengunjung yang masuk belum sempat baca entri dah pun pangkah. Nak ke macam tu? Terbaik jika anda dapatkan masa loading blog dibawah 3 saat saja.

4. Pemilihan template mesra SEO

Pemilihan template sangat penting bagi keutamaan anda untuk mempelajari SEO. Ianya tidak sarat dengan pelbagai widget dan bukan, malah sangat tersusun, kemas serta loadingnya sangat baik.

Bagaimana nak dapat template mesra SEO ? lihat sini - templete mesra seo percuma. Anda boleh check peratusan seo di chkme.com

Teknik On-Page SEO Untuk Blogspot
 
5. Struktur heading tag

Lazimnya dalam blog terdapat penggunaan Heading 1, Heading 2, 3 dan selanjutnya. Inilah yang digelar H1,H2,H3 Tag. Banyak pendapat Pakar SEO menyatakan penggunaan H1 Tag sebagai kriteria utama dalam teknik SEO On-page untuk ranking yang lebih baik. 

H1 Tag boleh diumpamakan tajuk paling besar atau terpenting untuk artikel atau penyampaian sesuatu maklumat.

6. Optimasi Alt pada gambar

Tag Alt adalah sebuah tag bagi memudahkan search engine menemukan keyword dalam gambar di setiap entri kita. Jika anda tidak memasangnya search engini tidak boleh "crawl" atau mengesan gambar tersebut.

Jadi, pastikan setiap kali anda memasukkan gambar, isikan bersama keyword pada Alt gambar tersebut dan jangan biarkan title di isi dengan bermacam keyword lain yang langsung tidak berkait dengan title entri anda.
 
So sekarang anda dah fahamkan, apa itu On-page Seo? mungkin entri akan datang aku jelaskan pula mengenai Off-page Seo.

4 Komentar untuk "Teknik On-Page SEO Untuk Blogspot"

hebat gile..100% skor tuh..fuh salute

good information. nice sharing.
keep in touch!

tengah belajar jugak . nice sharing :)

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info