Apa itu pageview dan unique ?

Assalamualaikum

Bagi blogger-blogger otai, anda dah sememangnya penuh ilmu di dada, kalau setakat pengenalan pasal pageview dan unique nie, macam "kacang goreng" saja kan. Tapi post aku ni bukan untuk blogger otai ye, tapi khas for newbie blogger. So bagi mereka yang rasa masih blur dengan pageview dan unique boleh bezakan ia di sini sekarang ye. 

Sebab kenapa tertiba aku buat entri nie, sebab ada adik sorang nie tanya, kak ikaa unique tue macam mana. So pendekkan cerita, aku terangkan sekali apa itu pageview dan unique


Pertama sekali, bagi yang akaun nuffnang boleh log in sekarang, dan lihat gambar statistik blog ikaa kat bawah nie.

Apa itu pageview dan unique ?

Pageview

Pageview merujuk kepada berapa kali blog/website korang diklik sama ada orang yang klik itu adalah orang yang sama atau korang sendiri yang klik berkali-kali post blog tersebut. Atau lebih jelas, setiap kali korang masuk blog/website dikira 1 view dan bila korang masuk pula kepada page yang lain juga dikira satu view walaupun korang sendiri yang sedang melihat entry blog terbabit. 

Cth : View : Aug-12 = 3458, bersamaan 1181 adalah bernombor IP yang sama telah melihat blog korang berkali-kali dalam satu masa.


Unique

Berbeza pula dengan unique kerna unique merujuk kepada berapa ramai orang yang masuk ke blog korang dalam satu hari. Dan sekiranya orang yang sama klik entry yang lain, juga di kira satu unique. Unique ini dikira berdasarkan no IP yang direkod dalam data. So bermakna, berapa kali pun dia masuk tetap dikira satu unique. 

cth : unique : Aug- 12 = 2277, bersamaan 2277 pengunjung yang berbeza telah mengunjungi blog/website korang.


Pageview dan Unique

So xhairan laa kalau jumlah pageview korang lebih tinggi dari jumlah unique. Tapi blog ikaa masih di tahap bawah lagi dia punya unique. Al-maklum lah blog yang masih lagi dalam kekurang ilmu.


18 Komentar untuk "Apa itu pageview dan unique ?"

skrg dh merosot sjk pakai domain nie... tgh jinak2 nak naik balik :)

suke tips nie... best juga dibaca entri2 mcm ni sbg refresh sbnrya.

skrg dh merosot sjk pakai domain nie... tgh jinak2 nak naik balik :)

@ikaa

gud luck. dah pakai .com ni insyaAllah jatuh tak lama. kena cara dan stategi dia cepat la naik.. ^^

tue pun dia turun smkin rendah dh..hihi

wahhh...semangat tgk UV dia...
tak terkejar akak nih..

(tapi nak kejar jugak..haha..)

;)

gilalah..blog baru naik mencanak..

@Bro Nasa Abg Nasa tue yg lama laa tgk sblum pakai domain..skrg thg usaha nk naik balik nie

@zizie alexa tue, awk boleh tgk kt dalam tutorial cara pemasanganya, bgus tuk ranking seo anda di google.com :)

mak aii..blog saya xramai pun mcm tu seedihh..

@لين Si Pipi Merah kena beli la dulu... tp ikaa semua owg len yg setup..ika xtw pa2 hihi

Ika..bagus entry ni untuk blogger baru cam saya :).. Baru tahu hehheh

Perkongsian yang berguna kepada blogger2 lain^^

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info