Kisah Hidup Disebalik Kumpulan Zero

Kisah Hidup Disebalik Kumpulan ZeroNama Zero kini harum semerbak setelah berjaya dinobatkan sebagai Juara Maharaja Lawak Mega 2014 dengan membawa pulang hadiah sebanyak RM500 ribu berserta trofi. 

Kumpulan tiga beradik yang berasal dari daerah Kudat, Sabah ini merupakan antara peserta yang sentiasa memberikan idea-idea menarik setiap minggu dalam persembahan mereka. Dan tidak hairan jika para juri sentiasa memberikan mereka ini 4 mahupun 5 bintang.

Bahkan, mereka juga mahu mencipta nama sebagai pelawak adik-beradik pertama di Malaysia, sebagaimana idola mereka itu kumpulan KRU (penyanyi adik-beradik). Selain, mahu membantu keluarga mereka di kampung di Sabah.

Kisah Hidup Disebalik Kumpulan Zero

Kumpulan zero dianggotai oleh Syaiful (25), Sharif (23) dan Atu (21), dan mereka juga mempunyai seorang adik perempuan. Masing-masing ini hanya bekerja sebagai nelayan dan buruh iaitu pekerja suku kaum Bajau untuk menyara keluarga. 

Setelah kematian arwah bapanya yang cacat penglihatan, mereka mencuba nasib dalam program realiti Rajak Lawak dan berjaya menjadi Naib Juara (di belakang Shiro). Dari sinilah, mereka menggunakan pepatah " pantang berundur, kecuali operasi", sangat bertepatan dengan kisah hidup adik beradik ini.

Memang atau kalah, kumpulan Zero tetap memberikan harapan kepada semua rakyat Malaysia. Jika anda berbakat dan berusaha bersungguh-sungguh, pasti kejayaan itu akan muncul, asalkan jangan putus asa.

Kisah Hidup Disebalik Kumpulan Zero

Disebalik Kejayaan Kumpulan Zero
Pemergian ayah menjadi pembakar semangat kepada kami untuk mengubah kehidupan sedia ada. Hal ini kerana tanggungjawab untuk meneruskan kehidupan dipikul penuh oleh kami adik-beradik setelah kehilangan ayah.

Alhamdulillah, kami diterima menjadi finalis Raja Lawak musim keenam ketika itu, sekali gus berjaya memperoleh tempat kedua (selepas Shiro). Pentas tersebutlah yang banyak membuka ruang kepada kami untuk terus menapak dalam industri seni.

Pekerjaan kami sebelum bergelar pelawak ialah nelayan dan buruh kasar. Hanya pekerjaan itu sahaja yang menjadi kepakaran kami bertiga semenjak kecil.

Lagipun, memang lumrah kami sebagai suku kaum Bajau yang tinggal di pesisiran pantai dan bekerja sebagai nelayan. Kami berharap agar dapat menjadi pengusaha ikan dan mempunyai kedai sendiri di Kudat, Sabah suatu hari nanti.

Sejak kecil sehingga dewasa, kehidupan kami hanya berkisar di kampung sahaja. Memang kami budak kampung sudah terbiasa dengan aktiviti kampung dan pelajaran bukanlah menjadi keutamaan pada ketika itu.

Tambahan pula dengan kesempitan wang pada ketika itu menyebabkan saya mengambil keputusan untuk berhenti belajar setakat tingkatan satu sahaja bagi membantu menyara kehidupan keluarga.

Bermula dari situlah saya hanya bekerja sebagai seorang nelayan bagi mengumpul wang membantu ayah dan menampung kos kehidupan keluarga kami.

Bapa kami bertanggungjawab mengajar kami ilmu mempertahankan diri. Disebabkan hal tersebutlah kami mampu membuat aksi akrobatik untuk dijadikan nilai tambah dalam persembahan kami.

Kami tidak mempunyai sebarang pendidikan yang tinggi untuk mendapatkan pekerjaan yang tetap dan selesa. Kami hanya mempertaruhkan bakat dan kemahiran kami untuk dijadikan modal kepada khalayak.
Alhamdulillah, sedikit pintu rezeki dibuka bagi kami kini untuk meneruskan kehidupan dan saya berharap pentas lawak ini mampu menjadi platform kami supaya lebih berjaya dalam bidang seni.

Kami akui, bukan mudah dan sukar sekali untuk mencari idea yang segar dan bernas setiap minggu di pentas MLM 2014. Setiap strategi perlu diatur rapi bagi memastikan lawak yang dihasilkan segar dan belum pernah dipertontonkan sebelum ini.

Adakalanya, kami pernah bergaduh sesama sendiri apabila berbincang mengenai pemilihan tema dan idea yang sesuai. Bagaimanapun, pergaduhan tersebut terlerai dengan sendirinya apabila masing-masing mencapai kata sepakat.

Insya-Allah, kami akan lebih rajin melakukan penyelidikan dan berbincang mengenai lawak-lawak yang sesuai dengan semua jenis masyarakat, sekali gus mampu diterima baik oleh peminat kami.

Sebelum ini, saya akui agak sukar untuk kami mendapat tempat dalam kalangan peminat tempatan, terutamanya disebabkan kesukaran kami untuk mengetahui apa yang dikehendaki oleh peminat. Tambah menyukarkan ialah loghat kami yang tidak semua orang faham terutama masyarakat di Semenanjung.

Bagi mendapat tempat dan menjadi perhatian, kami mencuba keistimewaan lain seperti menggunakan lawak yang lebih kepada pergerakan fizikal. Itulah yang menjadi keutamaan kepada kami untuk terus mencuri hati peminat.

Insya-Allah. Kami memang mahu menang dan tempat pertama menjadi sasaran utama kami. Kami berjanji akan memberi sepenuh perhatian dalam mencari idea pada malam yang diharapkan menjadi sejarah paling bermakna bagi kami.

Memang meleleh air mata membaca kisah hidup mereka ini kan..

Walaupun panjang tapi berbaloi. Setiap kesukaran yang mereka hadapi dalam Maharaja Lawak Mega 2014 ini membuahkan hasil. Apa pun, aku ucapkan selamat maju jaya untuk adik-bradik ini.

Kredit - BeautifulNara.
1 Komentar untuk "Kisah Hidup Disebalik Kumpulan Zero"

bagus diaorang ni . adik beradik pulak tu

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info