Berwaspada Sindiket Penipuan Kerja Petik Buah Di Australia

Mohon perhatian! saya pernah terbaca dan pastinya anda juga pernah melihat perkongsian mengenai peluang pekerjaan yang menawarkan gaji yang cukup lumayan dengan menjadi pemetik buah di Australia. Perkongsian ini selalu dilihat di laman sosial facebook, twitter... malah juga di whatsapp dan wechat oleh sindiket yang majoritinya rakyat tempatan. Huh! gaji yang gembar-gemburkan itu mampu mencecah RM3,000 seminggu... apatah lagi jika sebulan dah boleh dapat RM15,000 + +, tentu saja dapat mengaburi mata mereka yang mencari pekerjaan.

Berwaspada Sindiket Penipuan Kerja Petik Buah Di Australia

Berwaspada Sindiket Penipuan Kerja Petik Buah Di Australia

Kes scam petik buah di Australia ini bukan saja melibatkan golongan peringkat pendidikan rendah malah ia juga melibatkan  mereka yang mempunyai pendidikan taraf master. Apa yang menyedihkan lagi ada yang sanggup melepaskan kerja bergaji sekitar RM2,500 hingga RM4,000 di Malaysia semata-mata mahu mengejarkan peluang pekerjaan yang menjanjikan pulangan yang tidak pasti ini.

Ada ibu bapa pula yang tahu akan peluang ini tanpa berfikir panjang sanggup bergadai barangan kemas malah ada juga yang sanggup menjual tanah serta aset yang ada semata-mata mahu menanggung kos penghantaran anak mereka yang baru habis belajar  dan yang mengangur untuk turut sama bekerja sebagai pemetik buah di Australia.

Hal ini disampaikan sendiri oleh mangsa sindiket yang enggan diberitahu namanya. Menurutnya, Agensi pekerja yang menawarkan sesi pekerjaan ini kebanyakannya tidak berdaftar dan ada yang menjalankan secara individu. Mereka ini mempromosikan tawaran  melalui Facebook, Blog, Whatsapp dan social media lain seperti twitter & instagram. Ada juga yang lebih berani mempromosikan dalam group facebook komuniti setempat seperti  Shah Alam Residence , Bukit Beruntung Residence dan beberapa group komuniti penduduk yang lain. Sebaik saja ada mangsa yang berminat telah diperolehi maka selepas itu  mereka akan deactivekan account facebook yang digunakan agar jejak mereka tidak dijejaki. 

Mereka ini mensasarkan kepada siapa saja dan menggunakan isu-isu berkaitan bebanan hutang, tiada kerja di Malaysia, mereka yang dibuang kerja sama ada sektor awam atau swasta, bebanan keluarga dan sebagainya beserta  dengan pelbagai janji manis seperti penginapan yang selesa, transport disana,  kebajikan pekerja diutamakan kononnya serta peluang pekerjaan yang sentiasa ada bagi mereka yang mengikuti tawaran kerja yang dijanjikan. Malah ada agensi pekerjaan yang lebih berani dengan menawarkan permit pekerjaan sah dengan pakej-pakej pembayaran tertentu. Yang mana pakej yang mereka tawarkan itu mampu mencecah lebih dari RM15,000 seorang.

Berwaspada Sindiket Penipuan Kerja Petik Buah Di Australia

Hakikat sebenar semua ini hanya janji palsu untuk menarik minat mangsa agar mereka memperolehi keuntungan hasil janji palsu yang di khabarkan. Pekerjaan yang kononnya sentiasa menanti mereka sebenarnya perlu dicari sendiri. Tambah beliau kehidupan di Malaysia adalah jauh lebih selesa walau bergaji sekitar RM1,500-RM2,000 .Ini kerana setiap kali kerja di sebuah ladang telah habis maka semua pekerja perlu pindah disuatu tempat/daerah baru. Bagi mereka yang tidak mempunyai kereta maka barangan keperluan seperti barangan dapur terpaksa ditinggalkan dan perlu dibeli semua di tempat baru nanti.

Berkerja Tanpa Permit Sah, Ditindas.. Dipotong Gaji

Hal paling menyedihkan disini adakala apabila sudah penat bekerja di ladang maka majikan(kontraktor) tidak beri gaji dengan pelbagai alasan dan tidak terlepas juga dengan masalah majikan yang melarikan diri. Ada dikalangan mereka juga sengaja mencari kesalahan yang tidak wujud untuk memotong gaji-gaji pekerja. Walau telah diberitahu kesalahan tersebut bukan kesalahan dari kita namun alasan itu hanya didengari sekadar syarat dan kita tiada hak dalam tuntutan gaji yang dipotong. Kerana majikan ini tahu yang kita datang bekerja tanpa permit yang sah. Jadi tiada siapa yang akan mempedulikan dan laporan polis juga tidak akan dilayan sama sekali. Begitulah tertindasnya kami yang bekerja disini.

Pihak imegresen Australia juga semakin kerap menjalankan serbuan sewaktu bekerja hinggakan di penginapan juga ramai yang di tangkap pihak penguasa oleh kerana di kesan bekerja tanpa mempunyai dokumen sah.

Tambah beliau kehidupan pekerja Malaysia yang bekerja di Australia kadang-kala tertindas lebih teruk dari warga asing yang datang bekerja di Malaysia. Keadaan penginapan yang kotor, tiada masa menunaikan ibadah wajib, dan terpaksa berkongsi bilik berlainan jantina oleh sebab mahu mengurangkan kos sara hidup disana.

Berwaspada Sindiket Penipuan Kerja Petik Buah Di Australia

Disebabkan kebanjiran rakyat Malaysia yang ingin bekerja di Australia ini juga telah menyebabkan pihak imegresen meningkatkan sekatan di semua lapangan terbang antarabangsa mereka dan akan menghantar semula mana-mana pelancong Malaysia yang didapati mahu datang untuk bekerja disana. Keadaan ini juga telah menyukarkan ramai pelancong Malaysia untuk masuk melancong kesana.

Saranan saya, jika mahu membuat apa saja keputusan... fikir baik dan buruknya berkali-kali, jangan anda pula menjadi pendatang asing ditempat orang sedangkan dinegara sendiri anda hidup dengan aman.

Sumber : Jomlahcuti
0 Komentar untuk "Berwaspada Sindiket Penipuan Kerja Petik Buah Di Australia"

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info