Cara Malaikat Maut Datang Memberitahu Ajal Sudah Tiba

Cara malaikat maut datang memberitahu ajal sudah dekat. Entri ini adalah catatan kembali dari sumber asal iaitu blog pelbagaimacam... Sedarkah kita semakin hari, usia kita semakin pendek dan semakin dekat menghampiri kematian.... Alangkah bahagianya bila bertambah usia kita, maka bertambahlah pula amal soleh amal ibadah dan amalan-amalan yang mendekatkan diri kepada Allah s.w.t.

Sebahagian Para Nabi berkata kepada Malaikat pencabut Nyawa: "Tidakkah Kau memberikan Aba- aba atau peringatan kepada Manusia bahawa kau datang sebagai malaikat pencabut nyawa sehingga mereka akan lebih hati-hati?"

Cara Malaikat Maut Datang Memberitahu Ajal Sudah Tiba

Malaikat itu menjawab: "Demi Allah, aku sudah memberikan aba-aba dan tanda-tandamu yang sangat banyak berupa penyakit, uban, kurang pendengaran, penglihatan mulai tidak jelas (terutama ketika sudah tua). Semua itu adalah peringatan bahawa sebentar lagi aku akan menjemputnya. Apabila setelah datang aba-aba tadi ia tidak segera bertaubat dan tidak mempersiapkan bekal yang cukup, maka aku akan serukan kepadanya ketika aku cabut nyawanya: "Bukan kah aku telah memberimu banyak aba -aba dan peringatan bahawa aku sebentar lagi akan datang? Ketahuilah, aku adalah peringatan terakhir, setelah ini tidak akan datang peringatan lainnya." (HR imam qurthubi)

Beginilah Cara Kerja Malaikat Maut

Nabi Ibrahim pernah bertanya kepada Malaikat maut yang mempunya dua mata diwajahnya dan dua lagi tengkuknya: "Wahai malaikat pencabut nyawa , apa yang kau lakukan seandainya ada dua orang yang meninggal diwaktu yang sama; yang satu berada di hujung timur yang satu berada diujung barat, serta ditempat lain tersebar penyakit yang mematikan dan dua ekor bintang melata pun akan mati?"

Malaikat pencabut nyawa berkata: "Aku akan panggil ruh - ruh tersebut , dengan izin Allah , sehingga semuanya berada diantara dua jariku , Bumi ini aku bentangkan kemudian aku biarkan seperti sebuah bejana besar dan dapat mengambil yang mana saja sekehendak hatiku." (HR abu Nu'aim)

Ternyata Orang Mati Mendengar Tapi Tidak Dapat Menjawab

Rasullullah SAW memerintahkan agar mayat- mayat orang kafir yang tewas pada perang badar dilemparkan ke sebuah sumur tua. Kemudian beliau mendatanginya dan berdiri di hadapannya. Selepas itu, beliau memanggil nama mereka satu- satu: "Wahai fulan bin fulan, fulan bin fulan, apakah kalian mendapatkan apa yang telah dijanjikan oleh Tuhan kalian untuk kaliab betul-betul ada? Ketahuilah sesungguhnya aku mendapatkan apa yang dijanjikan Tuhanku itu benar-benar ada dan terbukti."

Umar lalu bertanya kepada Rasulullah: "Wahai Rasul, mengapa engkau mengajak bicara orang -orang yang sudah menjadi mayat?"

Rasulullah menjawab: "Demi Tuhan yang mengutusku dengan kebenaran, kalian memang tidak mendengar jawapan mereka atas apa yang tadi aku ucapkan, Tapi ketahuilah, mereka mendengarnya, hanya saja tidak dapat menjawab." (HR Bukhari Muslim)

Semoga ia memberikan manfaat kepada semua. Terima kasih membaca.


0 Komentar untuk "Cara Malaikat Maut Datang Memberitahu Ajal Sudah Tiba"

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info