Ada apa dengan ------>> 14 februari ??Assalamualaikum !~
salam 1 malaysia (^_^)blog


~! ada apa dengan 14 february?
kenapa FB, TWEET xhabis-habis cerita 14 februari? !~


Mungkin ada yang faham ada apa dengan tarikh 14 february yang di tunggu setiap tahun. yaaa!! betul tue.. VALENTINES DAY'S ataupun Hari Kekasih yang disebut di Malaysia.

Apa yang anda tahu dengan velentines day's??
Hari anda bersama kekasih masing-masing? atau hari anda buktikan yang anda adalah kekasih yang sempurna untuknya?? so bila cakap hari kekasih, hari tu je ke anda menyayanginya? bagaimana pula dengan hari-hari lain?? benci? sayang laa jugak tapi xbyk mcm hari kekasih? xpun hari kekasih laa si makwe/ pakwe berjaya pujuk pasangan dorang?? sebab dapat hadiah, jalan-jalan, betol tak?

Mari kita selongkar ada apa dengan valentines day's
Pada tanggal 14 february, st. Valentine dibunuh krn pertentangannya dengan penguasa Romania. Untuk mengangungkannya sbg simbol keberanian & ketabahan, pengikutnya mengingatikannya melalui "upacara keagamaan". Boleh baca sambungannya di sini.

So, sekiranya kita meraikan valentines day's sama seperti kita meraikan kematian st. valentines. Tapi bila diminta untuk berdoa kepada Rasulullah S.A.W sempena Maulidur Rasul. Berapa banyak yang menadah tangan dan  mengingatinya?

Sebagai seorang muslim tanyalah pada diri kita sndiri, apakah kita akan mengikuti saja sesuatu yang jelas bukan bersumber dari islam??

Mari kita renungkan hadis Rasulullah s.a.w :-

" Barang siapa yang meniru atau mengikut suatu kaum ( agama), maka dia termasuk kaum ( agama ) itu  "

0 Komentar untuk " Ada apa dengan ------>> 14 februari ??"

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info