Cara entry terindeks di search engine

Assalamualaikum!~

Cara entry terindeks di search engine


Bila berblogging, pasti kita mahu entry yang di post akan terindeks di search engine bukan. Mungkin ada beberapa saja yang terindeks di search engine, dan yang lain bagaimana pulak? Untuk itu, ikaa rasa tips cara memastikan entry terindeks di search engine bawah ini, mungkin dapat membantu korang dan diri ikaa sendiri.


1. Keyword sesuai dengan isi blog.

keyword yang sesuai sangat penting untuk terindeks di search engine, malah juga meningkatkan traffik blog dari sehari ke sehari. Sebelum kita, membuat entry pastikan kita mengkaji terlebih dahulu permintaan atau pencarian pelawat di search engine. Cthnya : Blog mesra SEO, SAM full movie, download free sofware photoshop dan sebagainya. Untuk itu, isi kandungan haruslah berkaitan dengan keyword tesebut, dan kalau bold kan keyword yang berulang itu.

2. Isu kandungan original dan berkualiti

Perlu ingat search engine seperti google tidak suka isi kandungan yang sama dengan website atau blog lain. Korang boleh saja mengambil isi-isi penting dari blog tersebut sebagai sumber idea, tapi ulaskan di blog sendiri mengikut kefahaman anda bukannya copy entry asal dan paste di new post blog anda.

3. Tidak terlaku kerap menukar templete

Kekerapan menukar templete blog mengakibatkan pelawat akan keliru dengan blog tersebut. Kerna templete melambangkan indentiti anda yang selalunya orang lebih mudah mengingati templete blog dari nama sebenar korang. Juga pastikan title blog anda tidak berubah-ubah.

4. Elakkan broken link

Broken link ialah dimana link entry yang telah korang padam tapi masih lagi boleh dilihat oleh pelawat dan masih lagi terdapat halaman tersebut. So link yang rosak tidak digemari oleh search engine. Dengan itu, gantikan link tersebut dengan entry yang lain atau sewajarnya elakkan terus broken link.

5. Selalu update post

Kesan yang terbaik adalah update post sehari satu kali. Ini kerana search engine mengemari maklumat terbaru yang original tanpa copy paste dan juga anda dinasihatkan membuat post yang berkualiti serta kena dengan keyword tersebut.

6. Pastikan URL anda dilink oleh banyak website dan blog.

Semakin banyak URL anda di website dan blog, semakin baik search engine menilai blog anda. Dan jika URL anda terletak di website atau blog yang PR ( pagerank ) tinggi ini adalah bonus untuk blog anda.
9 Komentar untuk "Cara entry terindeks di search engine"

keyword tu kalo bold atau highlight lagi sesuai..dan ayat dalam perenggan pertama kalo boleh sama macam tajuk..bahaya kalo kerap tukar template ni..blog yg dah ade sitelink pun boleh hilang kalo tukar template lain..

ada banyak lagi boleh di tambah dalam artikel ini...apa2 pun tips yg berguna sangat2...

sis follow blog ni... bagus tips ni... :)

BaGUS TIP YG DIBERI, SGT SESUAI UTK NEWS BLOGGER UTK BELAJAR.

Wah..... satu informasi yang cukup menarik amat sesuai untuk powerkan SEO di blog kita. Semoga ianya berjaya buat semua rakan-rakan.

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info