Penggunaan laptop dengan baik dan selamat.

Assalamualaikum!~

Tahukah korang, cara penggunaan laptop sambil lewa boleh mendatangkan pelbagai keburukan sama ada dari segi kerosakkan laptop, bahkan juga turut mempengaruhi kesihatan dan keselamatan anda. Menurut penyelidik dari Switzerland dalam jurnal Pediatrics, mengesahkan :

meletak laptop di atas riba boleh mengakibatkan sindrom kulit terbakar. Kesannya kulit menjadi tidak sekata dan berbintik-bintik disebabkan terdedah kepada bahang kepanasan suhu laptop tersebut. Buktinya, seorang kanak-kanak berusia 12tahun, meletakkan laptop di atas riba untuk bermain game selama beberapa jam sehari dalam tempoh beberapa bulan kelihatan paha kirinya mengalami sindrom tersebut. <-- Harian Metro.

Penggunaan laptop dengan baik dan selamat.

Namun, awas jangan letak laptop kesayangan korang di atas tilam dan terbiar tanpa dipantau korang. Kerna kepanasan laptop tersebut, boleh menyebabkan berlakunya kebakaran akibat daripada suhu laptop yang terlalu panas mula membakar sarung tilam korang. Mungkin ini belum lagi terjadi pada korang, tapi telah pun terjadi kepada seorang lelaki berusia sekitar 30-an dari Jalan Alamanda, Kampung Seberang, Sarikei berdasarkan Harian Metro.

Penggunaan laptop dengan baik dan selamat.

Tambahan lagi, hal seperti ini terjadi pada ikaa sendiri, di mana, dulu ikaa suka letak laptop atas tilam tanpa cooler or pelapit. Kesannya hardisk laptop kesayangan ikaa ini terbakar, pendekkan ceta terpaksalah tukar hardisk baru, maka terbakar duit puluhan ringgit dan segala file tidak sempat diselamatkan.

notakakitanganku : kalau xnak duit terbang, better ketahui cara penggunaan laptop dulu.
10 Komentar untuk "Penggunaan laptop dengan baik dan selamat."

ha betul..panas melampau membahayakan..err..laptop sy kn guna cooler..

nasib baik la saya pakai pc.hehehe :P

@kinara kinatara on letak atas cooler cpe..jgn letak atas riba gan tilam je..bhaya :)

Errr...kalau pakai coolera kurang sikit kut tahap kepanasnya tu.

salam. terima kasih atas peringatan ini. pas ni saya hanya letakkan laptop atas meja yg keras aje..bknnya atas tilam Vono.

Nice info yah ! Kesian ikaa ye ! Kena beli hardisk baru !

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info