Cukai 2015 - Blog juga bakal dikenakan GST

Assalamualaikum


Sebulan lebih sahaja lagi kita akan memasuki tahun baru iaitu Tahun 2015. Tapi duk rasa baru semalam sambut tahun baru 2014, dengan percikan bunga api....tup-tup dah nak masuk tahun 2015. Sungguh pantas masa berlalu, malah umur kita pun semakin pendek.

 BLOG DAN FORUM TURUT DIKENAKAN GST

Bercakap pasal 2015, pasti sel-sel otak korang terus berhubungan kan? ya GST ~

Apa itu GST ?

Good and service tax atau GST adalah cukai yang dikenakan ke atas barangan dan perkhidmatan. Sebagai contoh : cukai barangan 10% dan cukai perkhidmatan 6%, maka ianya menjadikan 16%, dengan GST ianya hanya dia kira sebanyak 6% sahaja. Kadang-kadang kita sendiri tidak tahu ada cukai tersembunyi yang tidak dipaparkan dalam resit. Tetapi GST ini akan dipaparkan dalam setiap pembelian kita iaitu 6%.

Antara barangan dan perkhidmatan yang tidak dikenakan GST ialah:-



Untuk lebih lanjut boleh lihat di APA ITU GST.

Blog bakal dikenakan GST ?

Benarkan blog juga bakal dikenakan GST mulai April tahun depan? jawapannya adalah BENAR. Ehhhhhhh! tunggu dulu, blog dan forum yang dikenakan GST sebanyak 6% adalah blog yang menjana pendapatan menerusi penulisan mereka di laman blog terbabit terutama sekali blogshop dan seangkatan dengannya

Tapi kalau kita yang jana pendapatan dengan Nuffnang, Komli,.Innity, dan banyak lagi syarikat pengiklanan, adakah kita juga bakal dikenakan GST? So kita tunggu dan lihat April tahun depan.

Bagi korang yang xde jana pendapatan, so tak perlu risau la ye, teruskan penulisan~


10 Komentar untuk "Cukai 2015 - Blog juga bakal dikenakan GST"

semuannya nak GST...he hehe... memang ada terdengar tentang blog bakal dikenakan GST ni...

adoi
semua nk cukai
bnda murah tapi jdik mahal jgk akhirnya =.=

tu laaa kita tgu je laaa mcm mne blog kita ni nk byr cukai

itu laa...kalau yg tax tinggi mmg dikurg kira bgus sgt laa..tp yg tax rendah kna gst jd tgi pulak...hmm

apa pn kita nantikan tahun dpn... yg untung mereka...rakyat?

tunggu jelah tahun depan mcm mana

haaa sudahhhh.. hahaha just wait and see pastu tawakal je la.. heheheh

kita tgu jela tahun dpn....kalau xjd lg bagus

harap2 benda ni hanyalah "cerita kedai kopi"....

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info