Pemilihan Tajuk Entri Mesra SEO

Assalamualaikum

Masih ingatkah anda tentang entri - " kenapa entri anda tiada pengomen? ", yang pernah aku terbitkan pada 6 Septemper 2012, mendapat perhatian ramai. Kurang dari seminggu, entri tersebut mencatatkan  lebih 2,000 pageview. Mungkin pada masa tersebut, ramai yang tercari-cari sebab, mengapa orang tak suka baca blog anda kot..

Pemilihan Tajuk Entri Mesra SEO

Panduan/ilmu blogspot, memang lambat untuk mencatatkan traffik yang tinggi. Tambahan lagi, jika entri yang anda terbitkan itu tidak berada di halaman pertama enjin carian google. Jadi, sukarlah untuk tarik traffik masuk ke blog anda.

Cuba anda guna tiga perkataan dari tajuk entri tersebut, contohnya entri tiada pengomen dan gunakan enjin carian google dan lakukan carian. Agak-agak halaman berapa artikel tersebut berada ?

Pemilihan Tajuk Entri Mesra SEO

Bak kata blogger Relaks Minda, tajuk hanyalah satu teknik SEO tetapi tidak menjanjikan kejayaan sepenuhnya. Namun, kejayaan tersebut boleh dicapai jika adanya gabungan antara Pemilihan tajuk entri dan isi kandungan serta penulisan yang berkualiti.

Anda mempunyai dua pilihan untuk menulis tajuk entri mesra SEO
  1. Menetapkan keyword tajuk dahulu, kemudian tulis kandungan entri.
  2. Menulis isi kandungan dulu, kemudian baru berikan tajuk.
Selalunya aku mengunakan pilihan pertama, sebab kalau aku tulis entri dulu baru tajuk entri, mula jadi pening. Kalau anda pula bagaimana ?

Dalam segi memilih tajuk entri pula, cuba anda kaji dahulu, apakah yang menjadi carian utama pengguna internet. Kalau pasal bola, mereka boleh baca di akhbar online, kalau pasal artis pula...hmm blog BeautifulNara kan ada.

Tajuk entri Mesra SEO bukanlah satu-satunya sumber untuk traffik tinggi, tetapi tajuk yang menarik dan unik menjadi tumpuan pembaca. Kalau tajuk je gempak, isinya hampes tak guna jugak kan. Tengok blogger Fatin Liyana, menulis tanpa mempratikkan teknik SEO boleh je dapat traffik tinggi?

So, jadilah diri sendiri dengan gaya penulisan dan penceritaan tersendiri. Janji kita bahagia ketika menulis, bukannya menulis dalam terpaksaan. Okep bye.

Hujan lebat di bumi Perlis....
( - , = * )


3 Komentar untuk "Pemilihan Tajuk Entri Mesra SEO"

good info...
blog tanpa SEO....pun susah..kalau pribadi ok la...kalau melibatkan tutorial...alangkah ruginya tanpa SEO...

bagus entry ni . btol tu, kalau nak berjaya kena jadi diri sendiri .. :)

yup..nad kadang-akdang tak ikut teknik seo..kite ade cara tersendiri untuk menaikkan traffic dan meramaikan orang komen..

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info