Barangan meningkat harga setiap tahun?

Assalamualaikum!~

nur ikaa


Hye kawan-kawan, apa khabar korang hari ini, makan apa tadi berbuka, jangan makan terlebih kenyang nanti malas pula nak solat, pastikan kita berhenti selum kenyang betol x?

Hari ini, ikaa pergi ke bazar ramadan untuk pertama kalinya bagi 5 ramadan ini, selalunya pergi bazar cuma tunggu mak di motor je, sebab ikaa dah batuk xlega-lega lagi, so malas nak bertempur dengan asap. Tapi hari ini, ikaa sendiri yang pergi beli.

Korang suka makan popia basah tak?
Kalau dahulu semua kuih muih dijual dengan harga 5biji seringgit, lepas itu diberikan kenaikan gaji, kuih muih menjadi 4biji seringgit dan hari ini pula, ikaa beli popia yang dulu 4biji seringgit sekarang dah naik harga 5biji 2ringgit.

Cuba korang bayangkan 2 tahun akan datang, entah-entah popia tersebut dibeli dengan harga 1biji 1ringgit, korang nampakkan, semakin meningkat gaji kita semakin tinggilah harga barangan. Entah macam mana lah nanti bila ikaa dah kerja, mesti lagi mahal.

Kalau dulu, suami saja yang kerja sudah memadai, sekarang suami isteri kerja pun belum lagi cukup, yela nak bayar rumah lagi, kereta, astro, bil elektrik dan air, ini pula tidak ditambah lagi dengan persekolahan anak dan upah mengasuh. Kalau difikirkan memang kusut.

Kalau sekarang kita sebagai anak-anak memanglah xnampak apa-apa, sebab semua keperluan ibu bapa yang lengkapkan, yang kita tahu minta duit topup henset, ataupun beli itu ini yang tiada faedahnya.

Macam mana kehidupan akan datang ye?

4 Komentar untuk "Barangan meningkat harga setiap tahun?"

memang mahal pn barang skrang.. aritu beli kek batik, sgt2 kecik tp harga rm1.. kalau dia jual 50 sen boleh trima lagi.. errmm

semalam pergi tesco nak beli milo, terkejut i...harga 1kg RM19.90..mahalnya....xjadi nak beli..

barangan memang makin hari makin meningkat naik harganya..huhu

mmg byk barang makin mahal..
tapi nak tak nak kita kena beli jugak..
yelah..ada barangan tu mmg dah jadik keperluan..
hurrmm...

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info