Cara buat related post

Assalamualaikum!~


Ada tak yang berminat dengan tutorial related post di atas. Kalau sebelum ini, ikaa menggunakan Linkwithin sebagai related post, so kali ini ikaa tukar dalam bentuk di atas pula. Kalau korang berminat boleh saja ikut step by step di bawah ini.


1. Dashboard > Design > Edit html > Tick widget expand

2. Search code di bawah ini dengan menggunakan ctrl F
</head>
3. Bila dah code tersebut, copy code dibawah ini.
 
<!--Related Post Widget Starts-->
<style> #related-posts { float : left; width : 480px; margin-top:20px; margin-left : 5px; margin-bottom:20px; font : 11px Verdana; font-weight: bold; margin-bottom:10px; } #related-posts .widget { list-style-type : none; margin : 5px 0 5px 0; padding : 0; } #related-posts .widget h2, #related-posts h2 { font-size : 20px; font-weight: bold; margin : 5px 7px 0; padding : 0 0 5px; } #related-posts a { text-decoration : none; } #related-posts a:hover { text-decoration : none; } #related-posts ul { border : medium none; margin : 10px; padding : 0; } #related-posts ul li { display : block; background : url(&quot;http://www.webaholic.co.in/other/bw.png&quot;) no-repeat 0 0; margin : 0; padding-top : 0; padding-right : 0; padding-bottom : 1px; padding-left : 21px; margin-bottom : 5px; line-height : 2em; border-bottom:1px dotted #cccccc; } </style> <script src='http://www.webaholic.co.in/other/related-posts-widget.js' type='text/javascript'/>
<!--Related Post Widget Ends-->
 
4. Pastken code no 3 di atas/sebelum </head>

5. Cari pula code di bawah ini.

<data:post.body/>

6. Lepas tu, copy pula code dibawah ini.

<!--Related Post Widget Starts-->
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<div id='related-posts'>
<font face='Arial' size='3'><b>Related Posts : </b></font><font color='#FFFFFF'><b:loop values='data:post.labels' var='label'><data:label.name/><b:if cond='data:label.isLast != &quot;true&quot;'>,</b:if><b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<script expr:src='&quot;/feeds/posts/default/-/&quot; + data:label.name + &quot;?alt=json-in-script&amp;callback=related_results_labels&amp;max-results=5&quot;' type='text/javascript'/></b:if></b:loop> </font>
<script type='text/javascript'> removeRelatedDuplicates(); printRelatedLabels();
</script>
</div></b:if>
<!--Related Post Widget Ends-->

7. Pastekan code diatas ini selepas/bawah code no 5.

8. Preview dulu, tiada error baru save.

Merah : gantikan mengikut kesesuaian anda .
2 Komentar untuk "Cara buat related post"

Assalammualaikum ika.

Tepat pada waktunya, memang tercari2 tutorial ni ^_^

Maaf ika.. lana pun dah lama tak singgah sini.. ini pun baru nak mula BW balik..terima kasih ea singgah blog lana :)

#nampaknya, jadik dah tabber widget ika,heh3. Cantik! ^_^

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info