Punca facebook atau blog kena hack !

Assalamualaikum

Punca facebook atau blog kena hack !

Hack atau Hacker adalah satu wabak yang boleh mengakibatkan korang menjadi trauma, marah, geram dan juga kurang tumpuan. Kenapa?

Sebab bila seseorang hacker mulai meng-hack facebook ataupun blog anda, sudah pasti anda menjadi murung sebab kebiasaannya anda menggunakan laman sosial tersebut, tapi kini telah terbantut. Tahukah anda punca facebook atau blog anda di hack ?

1. Phishing

Phishing ialah satu jenis penipuan melalui email anda, seperti seseorang telah menghantar satu email berbentuk ala-ala sebegini :
" sila masukkan email dan pasword blog anda untuk dibaik pulih "
Dan korang tanpa berfikir panjang reply semula email tersebut dengan memberikan password dan email anda kepada hack sewenang-wenangnya. So pastikan korang lebih berhati-hati.

2. Password lemah

Adakah di kalangan korang suka meletakkan password yang berkait dengan maklumat peribadi seperti nama, tarikh lahir, hobi atau sebagainya lagi. contohnya seperti ini,
" aidil123 @ 11121999 @bolasepak123
So ketidakperihatinan korang terhadap pemilihan password membolehkan orang yang rapat boleh meneka password korang, atau korang sering menggunakan password yang sama untuk yang lain.

Punca facebook atau blog kena hack !

3. Keylogging

keylogging adalah rekod simpanan aktiviti yang mana korang selalu bukak. Tanpa berfikir panjang, pengodam boleh mendapatkan pasword anda apabila dia menggunakan komputer anda. Untuk itu, pasti korang membuang segala data aktiviti anda bagi mengelakkan password anda diketahui orang lain.

4. Primary email

Hacking boleh berlaku melalui primary email yang anda guna. Primary email itu bermaksud, jika anda menggunakan Gmail untuk akses Facebook. Hacker boleh memecah masuk Gmail anda dan menukar password facebook atau blog anda. Apabila berjaya ditukar, hacker akan cuba memanipulasikan Facebook atau blog serta mencuri gambar dan info anda untuk tujuan jahat. Malah turut melibatkan rakan anda yang lain.


notakakitanganku : so korang harus berhati-hati semasa membaca email dan memberi pinjam kampoter anda, walaupun ketika komputer anda rosak.
16 Komentar untuk "Punca facebook atau blog kena hack !"

lagi satu, maklumat kita di facebook. setiap maklumat kita di facebook memberikan peluang untk hacker untuk recovery password. so hati hati mendedahkan maklmat di facebook..^^

pembetulan Hacker adalah seorang tester yang meng-test sesuatu website dan memberitahu kelemahan sesuatu site.

Sebaliknya cracker adalah org yang guna koblehan hacknya utk tujuan jahat :)

terdapat perbezaan antara hacker dan cracker :) salam singgah :D

ooo//huhu...dh kena pun...

@D i n oooo tapi kedua2 wat saya jadi gelabah & sama saja :(

hampir terkena dulu..kena check betul2 link sebelum isi apa2

lagi satu.. kena berbahasa dalam alam maya ni... jangan bersikap kurang ajar atau suka cari gaduh. hormat orang lain. :)

bahayanya kalo kena hack...tapi kalo leh recover blk guna email, ok kot.

sy dh pernah kena.. dia HOLD blog almost 1 month.. dsebabkan 'sayang' punye pasal, melayang la RM.. utk repair blog kite.. sedih sungguh!!
**HATE hacker sOOOooo much!! arghh

nk test drive korang punya security je pun.. tak yah takut sgt ler :) chill !

Ye la ika, betul tu saya punya fb pun dah kena huahuahua

tak pernah kena lagi..tapi member dah penah kena....lain kali kena hati-hati lah jawab nya

Ini adalah sebahagian saja..bnyk lgi teknik2 yg tidak diketahui umum..cuma hacker yg sejati saja tahu teknik2 yg berkesan..teknologi semakin berkembang dan mudah utk dicerobohi..No system is safe..

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info