Kelar tangan - bukti cinta untuk kekasih

Assalamualaikum

Fenomena kelar tangan dan bunuh diri semakin menjadi-jadi di kalangan remaja sekarang. Malah bukan itu saja, kes pembuangan bayi pun semakin meningkat. Jadi salah siapa?

Nak salah mak ayah pun tak boleh juga, sebab mereka keluar mencari rezeki untuk menyediakan keperluan kepada anak-anak. Kalau lihat kepada ekonomi sekarang, gaji RM1500 di bandar belum cukup untuk tampung sekeluarga. Salahkan guru? guru di depan mengajar anda dibelakang belajar lain. Jadi salah siapa?


Terbaru seorang gadis kelar tangannya dan post di facebook, kononya nak tunjuk betapa sakitnya hati berbanding sakit luka yang dikelar. Ini ke cara nak minta simpati?

Ingatlah wahai remaja diluar sana, kelar tangan, bunuh diri hanya perkara yang sia-sia. Kalau tersilap melayang nyawa korang. Mungkin korang akan kata "baik mati dari sakit hati", bila mati semua masalah hilang ke? comfirm ke mati kelar tangan dijanjikan syurga?

Rasulullah bersabda:
"Sebelum kamu, pernah ada seorang laki-laki luka, kemudian marah sambil mengambil sebilah pisau dan dipotongnya tangannya, darahnya terus mengalir sehingga dia mati. Maka berkatalah ALLAH: "Hamba-Ku ini mau mendahulukan dirinya dari (takdir)-Ku. Oleh karena itu Kuharamkan syurga atasnya".
{HR. Bukhari dan Muslim}.

Jangan fikir bila korang kelar tangan masuk facebook, kekasih korang nak simpati? please la entah-entah dia sedang bergembira diluar sana sedangkan korang menanggung kesakitan buatan sendiri. Seandainya korang kelar tangan dan terus mati bagus, tapi kalau benda lain yang jadi, ingat bf/gf korang nak datang jaga? 

Ingatlah wahai remaja, kejarlah pelajaran dan ilmu agama sebelum kejar cinta. 


0 Komentar untuk "Kelar tangan - bukti cinta untuk kekasih"

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info