Langkah penting menghilangkan kelemumur

Assalamualaikum

Kelemumur adalah pengelupasan berlebihan sel-sel kulit mati dari kulit kepala. Kelemumur bukan organisma seperti kutu, tetapi hanya kulit mati yang terkumpul pada kulit kepala. Sel-sel kulit mati dan mengelupas adalah perkara biasa dan normal. Tetapi pada sesetengah orang ia menjadi berlebihan. Apabila disertakan dengan kemerahan dan kerengsaan kelemumur boleh menjadi gejala dermatitis seborrheic atau psoriasis.


Kelemumur juga kadangkala mendatang kegagalan di kulit kepala dan apabila kita menggaru maka kepingan-kepingannya sel kulit mati itu akan menjadi serpihan nak timbul di permukaan rambut. Dan ini membantutkan penampilan seseorang itu terutamanya mereka yang free hair.

Bagi yang bertudung, kelemumur sering terjadi bila mana kita membasuh rambut, dan tak sempat kering kita memakai tudung dan kesannya kelemumur mula naik dan gatal walaupun kita mempunyai kkulit kepala yang berminyak.

Punca terbentuknya kelemumur
 • Berpeluh - Jika Anda bersenam dengan kerap, Anda berpeluh lebih, yang juga boleh menyebabkan kelemumur terutamanya jika Anda tidak mencuci sekerap seperti yang sepatutnya.
 • Kulat -  kelemumur juga dipercayai disebabkan oleh kulat pada kulit kepala. Kerana kulat ini tidak boleh dihapuskan sepenuhnya maka kelemumur juga tidak boleh mati keluar sepenuhnya, hanya boleh dikawal.
 • faktor lain - cuaca sejuk, penggunaan semburan dan minyak rambut, syampu yang tidak sesuai, syampu kurang dibilas bersih, membasuh rambut jarang, pemakanan, tekanan dan hormon gangguan.
Penyelesaian menghilangkan kelemumur
 • Langkah 1 : Basahkan kepala dengan santan kelapa. Pastikan santan itu rata di seluruh kepala. Biarkan seketika. Kemudian cucilah kepala dengan syampu yang sesuai. Amalkan selalu, anda akan dapati rambut anda akan kembali berkilat serta kelemumur akan hilang. InsyaAllah.
 • Langkah 2 :  Basahkan kepala dengan santan kelapa. Pastikan santan itu rata di seluruh kepala. Biarkan seketika. Kemudian cucilah kepala dengan syampu yang sesuai. Amalkan selalu, anda akan dapati rambut anda akan kembali berkilat serta kelemumur akan hilang. InsyaAllah.
 • Langkah 3 : Ambil 10 biji belimbing bulu, cincang halus-halus dan campurkan secawan kecil santan. Sapukan rata-rata pada kepala dan rambut hingga campuran itu habis. Balut kepala dengan tuala dan biarkan sejenak. Setelah itu bilas dengan air bersih. Amalkan seminggu sekali. Insya Allah, kelemumur akan hilang dan rambut akan kembali hilang.
 • Langkah 4 : Ambil beberapa helai daun nangka dan daun durian, masukkan ke dalam mangkuk atau gayung. Masukkan air dan ramas daun-daun tersebut. Gunakan air ramasan sebagai syampu. Amalkan selalu.
 • Langkah 5 : Ambil 10 helai daun pandan lalu ditumbuk hingga lumat. Campurkan dengan dua gelas air. Selepas itu, ditapis lalu usaplah air tadi ke kepala anda yang ada kelemumur. Lalu bilas dengan air biasa.
 • langkah 6 : Ambil segenggam jerami padi dan dibakar hangus dicampurkan dengan semangkuk santan cair dan jus limau nipis dari sebiji limau nipis.Campur kesemua bahan ini dan sapukan rata-rata di kepala anda. Bungkus rambut dengan tuala kira-kira 30 minit. Kemudian cucilah rambut seperti biasa dengan syampu. Untuk kelemumur yang agak serius, lakukan dua kali seminggu selama 2 minggu. Kemudian sebulan sekali.
 • langkah 7 :  Kisar tiga batang serai bersama dua biji limau nipis hingga lumat. Kemudian tapis dan ambil patinya. Sapu pada seluruh rambut seperti menggunakan syampu. Gosok rata-rata dan biarkan selama 15 minit. Bilas dengan air biasa hingga bersih. Amalkan dua kali seminggu.
 • langkah 8 : Rendam halba dan kacang hijau selama setengah jam. Kemudian tumbuk sehingga hancur. Campurkan ke dalam secawan santan pekat dan sapukan pada rambut. Biarkan selama 15 minit sebelum dibilas dengan air bersih. Lakukan dua kali seminggu.
 • Langkah 9 : Ambil beberapa biji buah mengkudu masak, basuh dan tumbuk sehingga hancur. Kemudian, disapu pada kepala sambil digosok-gosok. Amalkan seminggu dua (2) kali sebelum mandi. Selamat mencuba.
 • Langkah 10 :  Ambil semangkuk daun inai. Tumbuk inai tu sampai halus. Basahkan rambut anda dengan air dan lumurkan inai tadi kat atas kepala. Bungkus rambut anda dengan plastik pembungkus rambut. Pakai "shower cap" pun boleh. Biarkan rambut anda berbungkus selama 30 minit. Akhir sekali, basuh rambut anda tu dengan air bersih. Insya Allah kelemumur anda mampu hilang dalam tempoh seminggu. 
 
 
2 Komentar untuk "Langkah penting menghilangkan kelemumur"

Nice info.... tapi saya xde kelemumur daa..

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info