Tips SEO : Hapuskan Entri Rosak di Enjin Carian

Assalamualaikum

Tips SEO : Hapuskan Entri Rosak di Enjin CarianHapuskan entri rosak di enjin carian adalah penting dalam meningkatkan keberkesanan SEO untuk blog anda. Ok! entri kali ini, aku nak kongsikan tips untuk padam entri yang rosak atau yang telah diremove oleh pemilik blog tapi masih berlegar di enjin carian.

Oh! ya, sebelum ini aku ada terbitkan artikel pasal broken link kan? Jangan salah faham, broken links adalah entri atau pautan rosak yang terdapat dalam blog anda. Sama ada di entri, komen dan mungkin juga di sidebar blog. Jadi, anda boleh rujuk entri ini untuk atasi masalah tersebut - Kesan masalah broken links di blog.

Ok.. berbalik pada tajuk, entri rosak yang dimaksudkan ini adalah entri yang masih hidup, berada di enjin carian tetapi sudah rosak, tiada kandungannya. Contohnya macam gambar di bawah ini.

Tips SEO : Hapuskan Entri Rosak di Enjin Carian

Tiada masalah jika anda memadam entri dalam blog, namun masalahnya akan muncul bila entri anda berada di enjin carian tidak hilang. Ia tidak bagus untuk SEO. Jadi untuk mengelakkan masalah ini berulang, anda perlu hapuskan entri rosak di enjin carian juga.

Cara Hapuskan Entri Rosak di Enjin Carian

Sebelum anda mula memadam mana-mana entri dalam blog, pastikan anda simpan dahulu link entri tersebut dalam notepad, kemudian baru padam. Bila anda padam, automatik entri itu akan menghasilkan Error 404. Hah! pernah jumpa kan?

Kemudian, buka alamat ini - Webmasters Tools Google.

Tips SEO : Hapuskan Entri Rosak di Enjin Carian

Pergi kepada google index dan klik pada remove URLs. Berbalik pada link entri rosak tadi, paste link tersebut dalam kotak - create a new removal request. Hah mudah saja kan? Lazimnya google akan mengambil masa 90 jam tempoh memadam entri tersebut.

Kenapa perlu dipadam ?


Sebab robot crawler sentiasa menerjah ke blog anda untuk menjelajah semua entri yang telah diindeks oleh google. Jadi bila anda padam entri tersebut, anda perlulah memberitahu agar google berhenti crawl entri yang kita padam menggunakan cara di atas.

0 Komentar untuk "Tips SEO : Hapuskan Entri Rosak di Enjin Carian"

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info