TopUp Tidak Lagi Dikenakan GST Mulai 1 Mei 2015

TopUp Tidak Lagi Dikenakan GST Mulai 1 Mei 2015Topup tidak lagi dikenakan GST. Sebelum ini, kenaikan harga jualan kad prabayar (topup) bagi semua rangkaian telekomunikasi iaitu Celcom, Maxis, Umobile, Altel dan sebagainya telah dikenakan caj GST (Good and Services Tax) sebanyak 6%. Ini menjadikan setiap tambah nilai seperti RM5 dinaikan kepada RM5.30 bermulai 1 April 2015 yang lalu.

Kesan dari percukaian ini, kebanyakan perniaga tidak mahu menjual kad tambah nilai dengan alasan mereka tidak lagi mendapat keuntungan seperti sebelumnya.  Kecuali rangkaian kedai 7-eleven yang menjual kad tambah nilai ini, jadi sukar bagi penduduk di kawasan pedalaman yang terpaksa keluar ke bandar untuk membeli kad tambah nilai ini.

Dan hari ini dengar khabar kad topup tidak lagi dikenakan GST, betul ke?

Surat Pekeliling Rasmi Kad Tambah Nilai

TopUp Tidak Lagi Dikenakan GST Mulai 1 Mei 2015

Ya betul!... menerusi pekeliling rasmi yang diedarkan oleh Syarikat Telco, dapat dilihat pihak Celcom, Maxis, Digi dan Umobile bersepakat dan bersetuju untuk mengekalkan harga jualan kad prabayar pada harga RM5, RM10, RM20, RM30, RM60 dan RM100 termasuk GST (GST inclusive) mulai 1 Mei 2015 ini.

Ini adalah selaras dengan konsep monetary voucher di mana kad prabayar adalah "face value voucher"..

Dan aku pasti ini adalah berita gembira buat semua pengguna kad tambah nilai (TopUp). Bila dibuat kira-kira rasanya aku dah bayar GST 6% untuk topup ni... Hurmm.. RM1.20 dah rasanya. Okep la tu, banyak jugak kan? Haha...

Bukan sebab kedekut nak topup, tapi nak cari kedai topup tu yang malas, jauh sangat. Buat habis minyak motor aku dekat trafik light jer. Hurm... Betul tak?

1 Komentar untuk "TopUp Tidak Lagi Dikenakan GST Mulai 1 Mei 2015"

Bagus la tu. Kalau tak sakit gak nak membyaar walaupun 60sen....

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info