Gempa Bumi Sekuat 5.9 Skala Richter Melanda Ranau Sabah

Gempa bumi sekuat 5.9 skala ricther dikategorikan sebagai "sederhana", telah melanda barat daya Ranau. Berikut itu, ianya dikesan berlaku dan berpusat di 61 darjah utara, 116.6 timur, kira-kira 16 kilometer di barat daya Ranau Sabah. Turut dirasai kawasan Tambunan, Pedalaman, Tuaran, Kinabalu dan juga Kota Belud. - info dari Jabatan Meteorologi Malaysia

Gegeran gempa bumi yang dilaporkan berlaku kira-kira jam 7.15 pagi tu, turut dirasai oleh penduduk sekitarnya. Kesannya, beberapa bangunan yang berdekatan mengalami kerosakan yang serius, seperti yang ditunjukan dalam gambar dibawah ini.

Kesan Gempa Bumi Ranau Sabah

Gempa Bumi Sekuat 5.9 Skala Richter Melanda Ranau Sabah
Gempa Bumi Sekuat 5.9 Skala Richter Melanda Ranau Sabah

Terdapat juga premis-premis perniagaan yang mengalami kerosakan kecil, seperti barang-barang dari rak jatuh selerak di atas atas, serta pecah impak dari gegaran itu.

Turut dimaklumkan, ramai pendaki di puncak Kinabalu terkandas, selain ada yang mengalami kecerderaan ringan, dan semua mangsa dibawa turun oleh pasukan penyelamat.

Dalam pada itu, mereka yang merasai gegeran itu turut berkongsi pengalaman di laman sosial, dan kebanyakkan menceritakan bahawa diri mereka bergegar hanya beberapa saat sahaja.

Tiada Amaran Tsunami Dilaporkan

Daripada kesan gegeran itu, ramai pengguna laman sosial menyuarakan rasa bimbang, mendakwa akan terjadinya tsunami.

Tetapi menurut laporan yang disampaikan oleh Earthquaketrack dan Jabatan Meteorologi, tiada amaran tsunami yang dikeluarkan berikutan pusat gempa bumi itu adalah di darat. Malah kekuatan gempa itu dianggap sebagai sederhana kuat, dan bukan terjadi di bawah lautan.

Orang ramai dinasihatkan, tidak mengeluarkan sebarang kenyataan palsu yang boleh mencetuskan kebimbangan penduduk kawasan sekitar itu. Ikuti perkembangan selanjutnya dan info terkini hanya di daripada Jabatan Meteorologi.

Sumber : Mysumber


1 Komentar untuk "Gempa Bumi Sekuat 5.9 Skala Richter Melanda Ranau Sabah"

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info