Rawat Pedih Ulu Hati Dengan Gaviscon

Rawat Pedih ulu hati dengan gaviscon. Tak pernah pun sepanjang hidup saya merasai bagaimana pedih ulu hati.... sehingga sebulan yang lepas. Mungkin akibat makan yang terlalu cepat dan banyak dalam satu masa... macam yang digambarkan dalam iklan televisyen tu. Saya mula rasa pedih dan berdenyut-denyut pada bahagian dada... Mula saya biarkan saja, dengan harapan mungkin esoknya akan hilang. Sampaikan dua haru pun belum lagi hilang. Rasa tak selesa nak tidur, makan dan bernafas.... sehinggalah saya mencuba Gaviscon. Alhamdulillah... ambil masa juga nak hilang, hanya beberapa jam saja.

Rawat Pedih Ulu Hati Dengan Gaviscon

Rawat Pedih Ulu Hati Dengan Gaviscon

Pedih ulu hati adalah rasa sakit dibahagian dada dan atas perut dan kadangkala dapat rasa sehingga ke bahagian kerongkong. Ia sejenis ketidakhadaman biasa, walaupun kesakitan yang dialami adalah di bahagian dada, pedih ulu hati tiada kaitan dengan penyakit jantung.

Sebaliknya, kesakitan tersebut adalah disebabkan oleh asid perut. Didapati sekurang-kurangnya 30% orang dewasa pernah mengalami pedih ulu hati dengan sekurang-kurangnya 10% mengalaminya hampir setiap hari. Manakala sekurang-kurangnya 25% wanita mengandung mengalami pedih ulu hati atau tanda dan simptom lain yang berkaitan pedih ulu hati.

Ketidakhadaman pula merupakan rasa tidak selesa di bahagian atas saluran gastrointestinal disebabkan oleh pemakanan. Tanda-tanda dan simptom ketidakhadaman termasuklah:
  • Rasa tidak selesa, sakit ataupun kejang di bahagian perut
  • Sendawa
  • Rasa loya dan tiada selera makan
  • Rasa kembung atau penuh di bahagian perut
Jadi untuk merawat rasa sakit ulu hati.... saya syorkan anda dapatkan gaviscon. Boleh didapati di mana-mana farmasi, harga untuk sepeket cuma RM3.20, telan satu peket dan tidur.... esok bangun dah lega.

Selamat mencuba.


1 Komentar untuk "Rawat Pedih Ulu Hati Dengan Gaviscon"

kunjungan balas..hari ni tak berapa sihat tapi nak juga jenguk kawan-kawan blogger :)

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info