Rawat Masalah Buasir Sebelum Parah

Rawat masalah buasir sebelum parah. As-salam. Pernah tak anda dengar mengenai masalah buasir atau pernah mengalaminya sendiri? Jika ya. adakah anda telah mendapatkan rawatan di klinik mahupun hospital yang berdekatan?

Ramai rakyat Malaysia yang mengidapi masalah buasir tahap rendah malu berjumpa dengan doktor terutamanya kaum lelaki. Ada juga antara mereka yang beranggapan bahawa keluar darah sewaktu membuang air besar adalah perkara biasa... itu silap. Sekiranya anda pernah mengalami keadaan ini, cepat-cepat berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan rawatan. Salah satu tanda-tanda awal buasir adalah keluarnya darah ketika membuang air besar. Jangan fikir perkara normal, tapi fikirlah kesannya akan datang.

Di sini saya kongsikan sedikit pengetahuan mengenai tanda-tanda buasir:
 • Pendarahan semasa membuang air besar tetapi tiada rasa sakit (warna darah yang cerah dapat dilihat pada tisu tandas ataupun mangkuk tandas) 
 • Gatal-gatal atau beradang sakit atau rasa tidak selesa 
 • Bengkak pada sekeliling anus 
 • Ketulan yang menyakitkan disekitar dubur
Rawat Masalah Buasir Sebelum Parah

Bagi yang tak tahu, buasir ini terdiri daripada dua bahagian iaitu buasir luaran dan juga buasir dalaman.
 • Buasir luaran : Merupakan salur darah vena di bahagian bawah kulit luar dari dubur. Pesakit akan mengadu sakit, berdarah, gatal atau bengkak semasa membuang air besar. Kesakitan yang dirasai seseorang itu mungkin berbeza. Ada orang yang mungkin merasa sedikit tidak selesa, tetapi ada juga yang merasa panas atau amat pedih. Sakit yang kuat mungkin berlaku akibat salur darah yang tersumbat oleh darah beku.
 • Buasir dalaman : Merupakan salur darah vena yang bengkak di lapisan dalam rektum. Pesakit akan mengadu terdapat pendarahan selepas membuang najis tanpa kesakitan. Ada juga pesakit yang akan terasa seperti unjuran yang terkeluar dari dubur selepas membuang air besar. Unjuran ini mungkin hilang sendiri atau ada juga yang perlu menolak balik unjuran ini ke dalam.

Rawat Masalah Buasir Sebelum Parah


Buasir adalah salur darah vena yang membesar di bahagian bawah rektum dan dubur. Ia akan membawa masalah apabila ianya menjadi radang atau bengkak. Buasir boleh diklasifikasikan kepada dua bergantung kepada lokasinya iaitu buasir luaran atau buasir dalaman. Pasti anda tertanya-tanya mengapa buasir ini boleh terjadi? ini jawapannya...

Buasir adalah penyakit yang sering berlaku. Ia boleh terjadi kepada mana-mana individu tanpa mengira umur tetapi selalunya dilihat pada orang dewasa 30 tahun ke atas dan wanita mengandung. Ia sering dikaitkan dengan meneran semasa membuang air besar dan keadaan sembelit. Wanita mengandung mungkin mengalami buasir kerana pembesaran janin menyebabkan tekanan ke bahagian dubur dan juga akibat perubahan hormon. Selain itu, orang yang berlebihan berat badan, berdiri dalam jangka waktu yang lama setiap hari atau selalu mengangkat benda berat mungkin menghidapi masalah ini. Kesemua keadaan tersebut menyebabkan penambahan tekanan kepada salur vena di rektum dan dubur dan menyebabkan pembengkakan dan pembesaran.

Foto Masalah Buasir Yang Teruk

Rawat Masalah Buasir Sebelum Parah

Lihat saja pun dah rasa betapa sakitnya... inikan pula mereka yang mengalaminya sendiri. Jadinya anda yang mempunyai simptom-simptom yang saya sebutkan di atas, segeralah buat pemeriksaan doktor sementara masih awal. Jangan tunggu dah teruk baru jumpa doktor, tapi bukan untuk rawatan sebaliknya untum pembedahan... nak ke?

Di sini, saya perkenalkan kepada anda satu produk yang menjadi kegilaan rakyat Malaysia kini iaitu Propolis berkhasiat untuk mengecutkan penyakit buasir. Propolis merupkan salah satu ubat herba yang membantu dalam penjagaan kesihatan. Antara kelebihan Propolis :-
 • Antibiotik semulajadi: antibakteria, virus dan kulat
 • meningkatkan daya imuniti badan, Anti-kanser, mencegah pertumbuhan sel kanser
 • Mengurangkan kesan negatif rawatan barah
 • Mengurngkan jangkitan saluran pernafasan 
 • Membantu masalah gastrousus (perut& usus)
 • Membantu penyakit kulit, rongga mulut dan gigi
 • Membantu masalah sakit puan
 • Membantu masalah alahan
 • Mengawal dan mengaktifkan insulin, membantu penyakit kencing manis
 • Menyembuhkan keradangan dan tahan sakit (buasir)
 • Melmbantu kecantikan dan kecerahan kulit, awet muda, menambah tenaga
 • Menguatkan saluran darah dan membantu peraliran darah

Rawat Masalah Buasir Sebelum Parah

Cara penggunaan untuk anda yang mengalami buasir..
 • 1 pam penuh ke dalam mulut dan minum air selepas sarapan
 • 1 pam penuh ke dalam mulut dan minum air sebelum tidur
 • Amalkan penggunaan sehingga 21-40 hari untuk lihat kesannya
Semasa anda menggunakan produk, perlu dielakkan daripada pengambilan kopi, teh dan juga alkohol, jangan makan pedas, angkat bebanan dan jika boleh buang air besar di tandas duduk.. elak menggunakan tanda tinggung untuk sementara waktu.

Nak tahu lebih lanjut berkenaan produk Propolis merawat masalah buasir, Whatsapp terus ke

Whatsapp: 'CX3' ke +6016 231 5392
Whatsapp: 'CX3' ke +6016 231 5392
Whatsapp: 'CX3' ke +6016 231 53920 Komentar untuk "Rawat Masalah Buasir Sebelum Parah"

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info