Karya ku dicetak rompakkan !

Assalamualaikum!~


Dunia blogging adalah dunia yang penuh dengan manipulasi, pembolehubah, kontroversi, tapi bagaimana pulak jika karya penulisan korang yang cikai boleh dicetak rompakkan menjadi karya mereka sendiri. 

Sebenarnya, benda ini terjadi pada ikaa sendiri, karya ikaa yang xseberapa tu boleh dicetak rompakkan menjadi karyanya, tapi sayang entry tersebut tetap berpihak kepada ikaa walaupun ada beberapa perkataan telah diubah olehnya, cuba korang lihat dibawah ini.

Karya ku dicetak rompakkan !

Mula-mula ikaa nampak tue, terus ketawa kenapa?

Cubalah korang tengok sendiri, entry tersebut sebenarnya telah pun di pingkan di busuk.org beberapa bulan yang lalu, ini adalah karya asalnya " Haiwan pelik jadi peliharaan ". Korang boleh lihat sendiri antara karya asli dengan yang telah dicuri ni PENCURI KARYA. Yang kelakarnya, ayat yang ditiru tue sebijik-sebijik yang bezanya dia letak nama pakjoe. 

Karya ku dicetak rompakkan !

Hah macam mana, dah percaya ke?

Saranan Ikaa : kalau korang xde idea sangat pun, boleh je nak buat entry macam nie, tapi ubahlah ayat tue menjadi ayat korang sendiri bukannya ciplok 100% kang dah terkantoi. Lagi satu xbaik ye menipu kalau korang xbela mengaku bela... hmmm
19 Komentar untuk "Karya ku dicetak rompakkan !"

erk.. hahahaha.. kantoi kot.. apa la.. hahahaha.. dia letak kredit tak?

wah..camner leh trace lak nie..? hohohoho

haha. sebijik dia copy. nate sungguh. haha

Bro Nasa banyak kena macam ni..nasib baik ada copyright

tapi di silap, entry tue dh lama dh pn post kt busuk, so dia akn nek ayat entry asal, dalam busuk, dlm entry die je ayat len..hmmm kantoi sudah..

kesian dia dah kantoi.. tepu sgt lah tu otaknya.. huhuhu

baik tak payah jadi blogger. aduhaiii.. kesian

sabar jela ye, tu dah macam mencuri kalau ye mintaklah keizinan lepas tu creditkan kat entry orang tu.

HEHEHE Malukan ade juga orang macam nie..

saya pun pernah kena macam tu..3 orang blogger rembat karya saya.termasuklah http://kudinstory.blogspot.com/ tanpa kredit kat saya pun..sakit betul hati..tapi nak buat macam mana, tak ada akta untuk setiap karya kita..

@boni kacak biasa lla tue dunia blogger, bab2 nk copy tue xkisah sgt.. yg kelakar tue, dia copy sebijik giler, lain laa kalau kata dia wat entry yg sama tapi ayat berlainan, tapi bkn boleh dikatakan byk entry dalam blog dia copy paste sebijik2 dr entry asal, dia juz tukar nama & crop gambar yg ada kdt tu

biase lah tu dunia bloging .. semua fakta ciplak jee .. haha . mee pon dh kne byk kali sgt2 .. xpe kalau ad yg nak berkongsi artikel kita, cuma pastikan letak lah sumber dr mana asal artikel tersebut diambil ... dgn olahan ayat sendiri sedikit pun ia akan jd lebih menarik ...

@-meeSUPERGIRL- aha betul, jadikan apa kita baca tue sumber ilham, & tulis semula dalam kefahaman kita.. huhuhu

report abuse je.. takpun org lain kene buat entry mcm ni supaya blog si peniru tu kene boikot kaw2 [singgah sini pulak :)]

@MéuzAngelo™ XXIII xperlu la sampai macam tue, mungkin dia dh kering idea dh kot,

oooo..terpinga pinga jap akak..

dia copy sejibik sejibik tak kasik backlink yek.?
jahat la cam gitu..

eh..baru je kejap nih satu follower nama pakjoe follow blog akak...ermmm...

tak syok la cam nih kan..

@Hidayah nk copy xkisah... tp kalau lebih baik tue wat laa ayat sendiri jgn cedok sebijik2..

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info