Readers VS Followers

Assalamualaikum

Readers vs Followers 

Aku rasa semua orang dah faham, sebab masing-masing sudah pun berceloteh pasal isu ini. Kebanyakkan para blogger pun dah banyak hidupkan entri perihal readers vs followers. Termasuklah aku sekali. Apa pun setiap penulis mempunyai pandangan tersendiri mengenai isu ini. 

Sebenarnya, aku pilih isu sebab ada segelintir mereka yang meninggalkan pesanan di chatbox dengan ayat " cantiknya blog awak, jangan lupa follow saya nanti ". Jadi aku rasa mungkin korang keliru apa itu readers dan apa pulak followers ?

Apa itu readers ?
Ringkasnya readers ini adalah "pembaca"
Siapakah pembaca dalam dunia blogging ini ?

Siapa lagi, kalau bukan pelawat blog korang, atau kata mudah orang yang mengguna internet seluruh dunia. Mereka ini digelar readers walaupun sekadar click and go.

Siapa pula followers ?
Followers ini adalah orang yang menjadi "pengikut" blog korang.
Siapa pula pengikut dalam dunia blogging ini ?

Mereka adalah yang melanggan(subscribe) untuk mengetahui perkembangan penulisan korang.

Readers atau follower mana lagi penting ?
Namun bagi aku, readers lebih penting dari followers. kenapa ?
Sebab followers terhasil dari readers, jika tiada readers mana tiadalah followers. Masa awal menjadi blogger, aku pun sama seperti kalian, terkejar-kejar mencari followers. Padahal mereka yang sepatutnya aku cari adalah readers (pelawat).

Jangan terus menggunakan konsep, " makin banyak follower, makin tinggi juga pembaca". Tapi berpeganglah pada istilah ini 

"makin banyak pembaca, maka bertambahlah pengikut".

Jangan salah faham ya, bukan maksud aku followers itu tak penting. Tapi lagi bagus kita dapatkan pembaca, kemudian dengan sendiri mereka akan menjadi pengikut kita. Jadi tidak perlulah korang tergesa-gesa kejar pengikut, tapi tingkatkanlah prestasi penulisan anda untuk menarik minat pembaca.

3 Komentar untuk "Readers VS Followers "

bagi saya readers itu lebih penting...

betul.... tanpa readers mana datangnya followers kan.

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info