Virus Ebola boleh tersebar melalui udara

Assalamualaikum

Virus Ebola(EVD) atau demam berdarah Ebola (EHF) adalah penyakit pada manusia yang disebabkan oleh virus Ebola. Gejalanya biasanya dimulai dua hari hingga tiga minggu setelah terjangkit virus, dengan adanya demam, sakit tenggorokan, nyeri otot, dan sakit kepala. Biasanya diikuti dengan mual, muntah, dan diare, serta menurunnya fungsi liver dan ginjal. Pada saat itu, beberapa orang mulai mengalami masalah pendarahan.

Virus mungkin didapatkan melalui kontak dengan darah atau cairan tubuh hewan yang terinfeksi (bisanya monyet atau kelelawar buah). Penyebaran lewat udara belum pernah tercatat dalam lingkungan alami. Kelelawar buah diyakini dapat membawa dan menyebarkan virus tanpa terjangkit. 

Begitu terjadi infeksi pada manusia, penyakit ini dapat menyebar pada orang-orang. Pria yang selamat dari penyakit ini dapat menularkannya lewat semen selama hampir dua bulan. Untuk membuat diagnosis, biasanya penyakit lain dengan gejala serupa, seperti malaria, kolera dan demam berdarah virus lainnya harus dikecualikan terlebih dahulu. Untuk memastikan diagnosis, sampel darah diuji untuk antibodi virus, RNA virus, atau virus itu sendiri

  • Orang ramai diberitahu Ebola hanya berjangkit melalui sentuhan
  • Pakar memberi amaran kemungkinan virus itu boleh berjangkit melalui udara tidak boleh ditolak
  • Jaminan Ebola tidak boleh tersebar melalui udara adalah tidak tepat
  • Ebola telah membunuh 3,800 orang di barat Afrika dan sekurang-kurangnya 8,000 kini dijangkiti virus berkenaan.
Kini, kematian disebabkan oleh Ebola telah mencapai 3,800 dan pakar mula memberikan amaran penyakit itu mungkin boleh bermutasi bagi membolehkan ia menjadi ‘airborne’ atau dalam makna lain, boleh berjangkit melalui udara.

Sebelum ini, orang ramai diberi tahu oleh pegawai kesihatan bahawa virus yang menyebabkan ebola tidak boleh berjangkit melalui udara dan hanya akan berjangkit sekiranya terdapat sentuhan padacecair yang keluar dari badan mangsa Ebola.

Pakar virus, Charles L. Bailey, yang sebelum ini pernah membantu kerajaan Amerika menyelesaikan masalah Ebola pada tahun 1989 memberitahu LA Times: “Kita tahu yang virus ini berada dalam kahak dan tak ada sesiapa lagi yang pernah membuat kajian bahawa batuk dan bersin mungkin boleh menjadi medium transmisi” – 

Sumber : dailymail
0 Komentar untuk "Virus Ebola boleh tersebar melalui udara"

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info