Kesan Masalah Broken Links Di Blog

Assalamualaikum

Kesan Masalah Broken Links Di BlogUhm! baru sekejap tadi aku buat semakan broken links di blog, rupanya banyak yang dah rosak. Paling banyak, dalam kotak komen. Huh! lap peluh juga la nak detele satu per satu.

Menurut pakar SEO, broken link ini boleh mendatangkan kesan buruk kepada sesebuah blog di mata enjin carian. Jadi setiap blogger disarankan untuk membuat pemeriksaan berkala terhadap broken link atau died link yang terdapat dalam blog anda. Jika terdapat masalah ini, anda wajib membuangnya dengan segera. Kerana enjin carian tidak dapat detect serta link entri anda juga akan sukar terpapar di enjin carian google.

Apa Itu Broken Links

Broken links atau pautan yang rosak adalah pautan yang tidak dapat dicapai, sama ada termasuk dalam kategori; HTTP 403 - Forbidden, HTTP 404 -Not Found, HTTP 500 - Internal Server Error atau Network - DNS Lookup Error dan lain-lain.

Kesan Masalah Broken Links Di Blog

Kesan Masalah Broken Links Di Blog

Lihat ada 54 broken links dalam blog ini. Terkejut juga aku check masa mula-mula tadi, kebanyakkannya link yang mati ini disebabkan blogger-blogger tukar permalinks dengan cara yang tak betul. Malah ada juga blog yang sudah dihapuskan oleh pemiliknya. 

Cara untuk kesan broken links ini, anda boleh gunakan plugin - Broken Links Checker

Yang bestnya plugins ni, dia akan semak seluruh link yang rosak atau mati dalam blog anda, tak kira la dalam komen ke, dalam entri ke atau mana-mana saja dalam blog. 

Jadi, cuba semak broken link di blog anda sekarang, tak ada la nanti makin beranak-pinak link rosak nie kan.

4 Komentar untuk "Kesan Masalah Broken Links Di Blog"

klik link biru yg dia paparkan tu, link yang rosak yu sama ada dalm entri atau kotak komen post tu...kena cari satu per satu..Kbanyakkan link GA banyak yg rosak. Tak pengomen yg komen guna link blog, bkn google plus

Di blog list pun boleh terjadi dimana..setiap post link entri yang telah di tukar title...atau blogger tersebut delete entri mereka selepas dipaparkan di bloglist...unless mereka update entri yang baru

Aha...betul tu. Kita kena selalu periksa masalah broken links nie, nanti bila dah banyak susah pulak nk buang.

Terima kasih untuk komen yang berharga anda, datang lagi.

 
Copyright © 2014 Bakul2011.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info